Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 19 lipca 2018

Meksykańska sałatka z nachos

Przyznajcie się mi bez bicia! Lubicie słone przekąski? Ja teraz się już ograniczam, ale swego czasu nie było zmiłuj... Raz w miesiącu, przed nalotem cioci w czerwonym mercedesie musiałam się odstresować i sięgnąć po paczkę chipsów 🙈 Przeszło mi to dopiero w ciąży i utrzymuje się do teraz. Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie zgrzeszyła i sporadycznie nie wyciągnęła z paczki kilku, kiedy widzę jak Pan Mąż sobie chrupie ze smakiem. No ale to jest właśnie garść, a nie od razu cała paczka (już nawet nie chcę myśleć ile to ma kalorii i świństwa w sobie!). Dlatego powstała też ta sałatka. No bo wiecie, z jednej strony ktoś może mi zarzucić, że nie zdrowo, ale z drugiej... no jak! Przecież to sałata! Na dodatek bez majonezu, śmietany i innych podobnych "łączników". Chrupiąca podwójnie, ba! Nawet potrójnie, bo po pierwsze sałata, po drugie papryka, a po trzecie właśnie te nieszczęsne, mega smaczne nachosy ;) Nie da się jej nie lubić i nie powinno pominąć przy planowaniu rodzinnej imprezy. Zarówno tej w domu, jak i w ogrodzie. 
Ja podałam ją tutaj z sosem na bazie oliwy, ale miałam też podobną z sosem miodowo musztardowym, który ostatnio Wam publikowałam. Z czym przygotujesz ją Ty- nie wnikam ;) Niech to będzie Twoja inwencja!


 
Składniki:

½ opakowania nachos
dojrzałego awokado
½ puszki czerwonej fasoli
czerwonej papryka
½ puszki kukurydzy
½ mieszanki sałat z rukolą
10 pomidorków koktajlowych (czerwonych i żółtych)
Kilka gałązek świeżej kolendry

Sos:

50ml oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
Szczypta kuminu
Szczypta papryczki chilii
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Fasolę oraz kukurydzę przelewamy zimną wodą i odsączamy na sicie. Awokado kroimy w plastry, paprykę także. Umyte i osuszone pomidorki kroimy na pół. Składniki te mieszamy z mieszanką sałat oraz połową plastrów awokado. Polewamy przygotowanym sosem, mieszamy. Sałatkę wykładamy na środek półmiska, w koło układamy nachosy,  a na wierzchu resztę awokado. Posypujemy natką kolendry. Podajemy od razu po przygotowaniu.



1 komentarz:

  1. Hi there, just became aware of your blog through
    Google, and found that it is really informative. I am going to
    watch out for brussels. I will be grateful if you continue
    this in future. Many people will be benefited from your writing.
    Cheers!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.