Roladki drobiowe z warzywami i mozzarellą


Roladki drobiowe z warzywami i mozzarellą

Mięciutkie, rozpływające się w ustach roladki z kurczaka, wypełnione warzywnym farszem i zanurzone w aromatycznym sosie to świetny pomysł na smaczny i niebanalny obiad. Polecam!

 

 

Składniki:

3 pojedyncze filety z kurczaka

pół niewielkiej cukinii

pół czerwonej papryki

pół żółtej papryki

1 kulka sera mozzarella z zalewy

kilka suszonych grzybków

Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego, rozmaryn, mielona papryka słodka oraz ostra

pół szklanki mąki pszennej

2 szklanki wody lub bulionu

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

olej do smażenia

 

 

*** Papryki, cukinie oraz ser mozzarella kroimy w kosteczkę i mieszamy razem tworząc farsz do roladek ***

*** Filety myjemy, osuszamy, przecinamy wzdłuż na połówki, cienko rozbijamy i oprószamy z dwóch stron solą oraz pieprzem. Na każdym płacie mięsa układamy porcje farszu ***

*** Mięso z farszem dość ciasno zwijamy w roladki – najpierw rolujemy całość a następnie „wciskamy końcówki do środka”. Roladki z początku mogą być dość niezgrabne ale po obtoczeniu w mące nadamy im jeszcze ładny kształt ***

*** Roladki obtaczamy w mące, a następnie formujemy w dłoniach nadając im odpowiedni kształt, jeżeli roladki nadal nie są kształtne, możemy spiąć je za pomocą wykałaczki lub związać sznurkiem ***

*** Na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy mięso z każdej strony na mocno rumiany kolor – smażymy najpierw na „łączeniach”, w ten sposób nic nam się nie rozpadnie ***

*** Następnie całość zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy suszone grzybki, rozmaryn oraz liście laurowe i ziele angielskie ***

*** Mięso dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez około pół godziny ***

*** Następnie do powstałego sosu dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Jeśli na koniec sos nie jest gęsty, można dodać łyżeczkę mąki, wymieszanej z kilkoma łyżkami wody, wymieszać i zagotować ***

*** Podajemy z ziemniaczkami, kluskami, kaszą, ryżem lub makaronem ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

Rolazdki z mięsa mielonego na obiadek

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE