KUCHNIA

Ekspresowy jabłecznik

Bardzo rzadko piekę jabłeczniki czy tez szarlotki z błahego powodu. Otóż niezależnie od tego ile kupię jabłek Misiek wszystkie zje zanim zabiorę się do pieczenia, i tak za każdym razem, a żeby było śmieszniej to minimum raz w tygodniu słyszę od niego „upiekłabyś coś z jabłkami”- no bezczelność po prostu.  Kupując dodatkową działkę ogrodową podstawowym założeniem były jabłonki (i są dwie), w ogrodzie przy domu też posadziłam jabłoń (młoda jest, musi się dopiero wykazać), ale to i tak na nic, Misiek średnio dziennie zjada 1 kg jabłek, co pewnie jest powodem jego nienagannej sylwetki 😉  Kilka dni temu dostałam siatę papierówek, takich prawdziwych z robalami . Jak jest robal, bo możecie być pewni, że jest bio eko sreko , bo robale to mądre stwory i badziewia nie jedzą. W każdym bądź razie schowałam jabłka tam, gdzie miałam pewność, że Misiek nie znajdzie (pralnia)  i udało mi się upiec jabłecznik. Owoców tu jest dwa razy tyle co mąki, więc co bardziej jabłka w cieście , poza tym dzięki mące ziemniaczanej jabłka są rozmieszczone w całym cieście, a nie opadają na spód. Ciasto jest miękkie, lekko wilgotne nie za słodkie. Od razu upiekłam w największej blaszce jaką mam w domu, a i tak po dwóch dniach nie było śladu.  Jak to ciasta z owocami będzie dobre do 3 dni, bo nie radzę przechowywać w lodówce, tylko zawinięte w papier.

Składniki na dużą blachę:

1-1,2 kg jabłek

300 g mąki ziemniaczanej

250 g mąki pszennej tortowej

3 banany

150 g cukru

300 ml oleju roślinnego (u mnie był to rzepakowy)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

łyżeczka cynamonu

50 g orzechów włoskich (garść)

 

Przygotowanie:

Na idealnie gładką masę zblenduj banany, cukier i olej.

Maki i proszek do pieczenia przesiej do dużej miski i wymieszaj z masą bananową.

W zależności od wielkości jabłek pokrój je na ćwiartki, w ósemki lub kostkę, oczywiście usuń gniazda nasienne. Połącz owoce z ciastem.

Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp cynamonem i z grubsza posiekanymi orzechami.

Upiecz ciasto w temp. 170-180 C przez około 40-50 minut.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *