Drogi czytelniku!

Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!

Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!

Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com

Wyszukaj na blogu

wtorek, 17 lipca 2018

Kisiel z czerwonych porzeczek

Dla mnie to wspomnienie dzieciństwa. Dla innych kwintesencja lata.  Prawdziwy kisiel ze świeżych owoców. U nas  z czerwonych i pachnących porzeczek. Można go także przyrządzić z  truskawek, malin lub innych sezonowych owoców. 
Tak przygotowany lekki wakacyjny deser nie jest słodki, ponieważ zamiast cukru dodajemy syropu klonowego lub  syropu z agawy. 
Najlepiej smakuje na ciepło, ale z powodzeniem można się nim rozkoszować na zimno, w gorące lipcowe dni. 



Kisiel z czerwonych porzeczek

Składniki na 3-4 osoby :
  • 2 szklanki wody 
  • 2 szklanki porzeczek, malin, truskawek itp. (u nas czerwona porzeczka) 
  • 2-3 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
Przygotowanie:
W ½ szklanki wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną.

Do rondelka wlewamy pozostałą wodę, dodajemy słód i 1 szklankę owoców. Po zagotowaniu gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Wlewamy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy i wyłączamy gaz.

Po chwili dodajemy drugą szklankę owoców. Mieszamy i wlewamy do salaterek.

Smacznego!








Autor: Ania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz