Morelowe placuszki | Mienta blog
Naleśniki i placki

Morelowe placuszki

Bezglutenowe, puszyste i wilgotne, intensywnie morelowe placuszki. Sprawdzą się na śniadanie na słodko oraz deser lub podwieczorek. Robiłam je trochę na oko, ale dania z takich prostych przepisów zawsze się udają :)

placuszki morelowe 1 - Morelowe placuszki

  • 2 szklanki moreli (moje były malutkie, użyłam około 18 sztuk)
  • łyżka cukru trzcinowego
  • 3 łyżki naturalnego kremowego twarożku
  • 3/4 szklanki mąki owsianej bezglutenowej
  • 1/4 szklanki płatków owsianych
  • jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej kokosowy do smażenia
  • cukier puder do posypania

placuszki morelowe 2 - Morelowe placuszki

Morele myjemy, wyrzucamy pestki i kroimy w mniejsze kawałki.

1/4 odkładamy na bok, resztę przekładamy na patelnię i zasypujemy cukrem.

Po kilku minutach, gdy zaczną puszczać sok, dusimy je, aż całkowicie zmiękną i się rozpadną.

Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, po czym dokładnie mieszamy z twarożkiem i jajkiem.

Dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy.

Dodajemy resztę moreli i mieszamy.

Na mocno rozgrzaną, natłuszczoną patelnię nakładamy po łyżce masy, formując placuszki.
W momencie, gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy je na drugą stronę.

Podajemy posypane cukrem pudrem.

Smacznego :)

placuszki morelowe 3 - Morelowe placuszki

 

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

6 komentarzy

  • Skomentuj Wypieki Beaty 18/07/2018 at 11:29

    Mam morele – muszę wypróbować placuszki :)

    • Skomentuj Mienta 19/07/2018 at 10:30

      Super! <3

  • Skomentuj Dorota 18/07/2018 at 15:00

    Spróbuję na pewno, uwielbiam plaski wszelkiem maści i postaci. Mogłabym je jeść codziennie :)

    • Skomentuj Mienta 19/07/2018 at 10:30

      Bardzo się ciesze :) Smacznego!

  • Skomentuj Edyta 21/07/2018 at 17:54

    HELP!! Morele się smażą…. jaki twarożek? Mogę dodać miękkiego twarogu półtłustego i ewentualnie wymieszać z odrobiną śmietany 30%? Nie mam „typowego” twarożku :)

    • Skomentuj Mienta 22/07/2018 at 12:24

      Ja używam serka typu president, albo zwykłego twarogu półtłustego. Ze śmietaną też może być :)

    Komentuj