środa, 18 lipca 2018

Pomidorowa zupa z fasolką szparagową


Świetny sposób na tzw. czyszczenie lodówki. Zawsze po weekendzie nam coś zostaje. Zgodnie z maksymą gotuję, nie marnuję, obmyślamy nowe propozycje na zagospodarowanie produktów.








Składniki

  • 150 g surowego wędzonego boczku
  • 250 g fasolki szparagowej
  • 2 ząbki czosnku
  • biała część pora
  • 1 duża marchew
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela nagielskiego
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 250 g kopytek
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Boczek kroimy w kostkę,
      por w piórka.
      Fasolę oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki.
      Czosnek kroimy na cienkie plasterki.
      Marchew ścieramy na tarce do jarzyn.
      Boczek smażymy w garnku o grubym dnie, dodajemy warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i dusimy przez kwadrans, co jakiś czas mieszamy.
      Następnie dodajemy passatę, bulion i gotujemy pod przykryciem 20 min. Następnie dodajemy przekrojone na pół kopytka i gotujemy do ich miękkości.
      Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem.



2 komentarze: