Makrela pieczona z kolendrą i czosnkiem



Dzień dobry :-) Dziś zapraszam po przepis na pyszną rybkę. Makrela pieczona w piekarniku z kolendrą i czosnkiem. Wyszła pyszna, ogólnie ja bardzo makrelę lubię, a dobrze przyprawiona i upieczona jest rewelacyjna. Miłego dnia Wam życzę :-)

Składniki na 4 sztuki:

  • 4 makrele
  • 70 g masła
  • świeża kolendra
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz


1. Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby było miękkie. Makrele myjemy, osuszamy ręcznikiem i nacinamy z obu stron. 
2. Masło przekładamy do miseczki, dodajemy do niego świeżą posiekaną kolendrę, obrany i przepuszczony przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wszystko mieszamy, żeby się nam składniki w miarę połączyły. 
3. Tak przygotowanym masełkiem nacieramy rybę (ja więcej dałam w nacięcia i trochę masełka włożyłam do środka ryb). Ryby przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem i ja dała folię aluminiową.
4. Pieczemy w 200 stopniach około 30 minut. Smacznego :-)





7 komentarzy:

  1. zawsze jadłam tylko wędzoną, nie taką smażoną:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z przyjemnością spróbowałabym takiej makreli...uwielbiam!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieczona rybka wygląda wspaniale i napewno smakuje wybornie !
    Chętnie wypróbuję ten przepis !
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam rybki w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger