Printfriendly

Marchewki pieczone z kminem rzymskim


marchewka pieczona

Kuchnia arabska zaskakuje wspaniałymi i jednocześnie prostymi smakami. Dziś przygotowałam marchewki pieczone z kimnem rzymskim wg przepisu Samar Khanafer z ksiązki Hummus, za'atar i granaty. Marchewki są cudownie słodkie i aromatyczne. Idealnie sprawdzą się jako indywidualne danie, przekąska czy dodatek do mięsa. Świetnie sprawdzą się także do zapakowania do pudełka z jedzonkiem do pracy. Gorąco polecam!


pieczona marchewka

Marchewki pieczone z kminem rzymskim


Składniki: 



  • 500-700g marchewki
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • sól


Jak przygotować marchewki pieczone z kminem rzymskim?


Przygotowanie: 


Marchewki obrać, przekroić na pół, a następnie wzdłuż na cztery części.

Na dużej patelni uprażyć ziarna kminu rzymskiego aż zacznie wydobywać się z nich aromat. Dodać masło i miód, wymieszać, po czym dodać pokrojoną marchewkę. Smażącą się marchewkę posolić i doprawić mielonym kminem rzymskim. Całość smażyć na niewielkim ogniu przez około 10 minut.

Gdy marchewka się smaży nagrzać piekarnik do 180 stopni.

Przesmażoną marchewkę przełożyć do naczynia żaroodpornego lub na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez około 45-60 minut lub do czasu aż marchewka będzie miękka. Podczas pieczenia marchewkę można delikatnie przemieszać, aby równomiernie się upiekła i skarmelizowała. 
Podawać jako przystawkę, przekąskę lub dodatek do dania głównego. 

Smacznego!

2 komentarze:

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger