poniedziałek, 16 lipca 2018

Pesto z pieczonych papryk i pomidorów + filmik

Wegańskie pesto z upieczonych papryk, pomidorów i czosnku


Proponuję dziś przepis na przepyszne pesto z pieczonych warzyw, o niezwykłym aromacie papryki i pomidorów. Pesto jest nie tylko wegańskiedo tego bez soli, bez pieprzu - pozbawione absolutnie wszelkich przypraw. Cała tajemnica smaku tkwi w upieczonych paprykach, pomidorach i czosnku. To jest coś niesamowitego. Smak, który uwodzi i nie daje o sobie zapomnieć. Nieczęsta kompozycja, gdy finezja smaku łączy się całkowicie z pojęciem o zdrowym żywieniu.
Serdecznie polecam :-)

Do przepisu dołączyłam filmik -> na końcu posta.

Sposób na pieczenie papryk zaczerpnęłam z bloga Smaczna Pyza.

* * *
Składniki (proporcje dla 3 osób):
  • 250 g makaronu (np świderki)
  • 2 czerwone papryki
  • 4 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 50 g mielonych migdałów
  • kilka łyżek oliwy
  • tarty ser grana padano 
  • listki bazylii do dekoracji
Wykonanie:
1, Papryki myjemy, suszymy, wydrążamy gniazda nasienne, przekrojone na pół układamy (tak jak na zdjęciu) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Podobnie z papryczką chilli. Umyte i osuszone pomidory przekrawamy na pół i układamy na blasze. Czosnek w łupinach układamy na blasze.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.






2. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy przez 30 minut z termoobiegiem. Najlepiej, gdy piekarnik ma jeszcze funkcje grilla + termoobieg.











3. Warzywa są gotowe, gdy ich skórki poczernieją.
















4. Jeszcze gorące obkładamy szczelnie folią i tak pozostawiamy na 10 minut - to ułatwi ściąganie skórek.














5. Następnie ściągamy skórki z warzyw. Z papryki udaje się to całkiem łatwo, ale z pomidorów odchodzą za dotknięciem. Dodatkowo z pomidorów usuwamy szypułki. Papryki pozbawione skórek zbieram na jednym talerzu, pomidory na drugim. Z czosnkiem jest jeszcze łatwiej. Wystarczy naciąć skórkę i wycisnąć zawartość na przykład na papryki. Z chilli skórka też schodzi bez większych trudów.





6. Papryki kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do kielicha blendera, wrzucamy tam też pomidory i chilli wraz czosnkiem. Blendujemy na gładką masę.













7. W czasie miksowania dolewamy trochę oliwy, trudno powiedzieć ile. Po prostu przechylamy butelkę, wlewamy, miksujemy, w sumie wychodzi około kilka łyżek oliwy.













8. Następnie sos przelewamy do rondelka, dodajemy do niego zmielone migdały i mieszamy.















9. Nastawiamy wodę na makaron.

















10. Sos ostrożnie podgrzewamy.

















11. Makaron gotujemy al dente. Nie przelewamy go zimną wodą. Gorący, łyżką cedzakową przekładamy do miski. Następnie wlewamy nasz podgrzany sosik i mieszamy. Pachnie oszałamiająco.

Podaję posypane tartym serem grana padano i przyozdobione listkami bazylii.

Przepyszne danie, serdecznie polecam :-)











Poniżej zapraszam na filmik:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz