Zapiekane bagietki z cukinią i salami

Pyszne, chrupiące bagietki z warzywną przeplatanką na wierzchu, w której znalazły się również plasterki salami. Idealnie sprawdzą się na ciepłą kolację lub jako poczęstunek dla gości. 

  • 1 bagietka
  • 1 cukinia zielona
  • 1 cukinia żółta
  • parę plasterków salami
  • 1 pomidor
  • 1 kulka (125 g) mozzarelli 
  • sól 
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • sos czosnkowy

Cukinię pokroić na cienkie plasterki i zasypać 1 łyżką soli. Odstawić na minimum 30 min. Kiedy cukinia puści sok, dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Pomidora i ser mozzarellę pokroić na plasterki.

Bagietkę przekroić na pół i rozkroić przez środek. Cztery części posmarować miękkim masłem. Układać naprzemiennie plasterki salami, cukinii, pomidora i mozzarelli na całej powierzchni bagietki. Warzywa delikatnie posmarować oliwą i wstawić zapiekanki do piekarnika nagrzanego do 200 *C na 15 – 20 min. Gorące polać sosem czosnkowym i podawać. Smacznego :)

‚Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl’

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.