piątek, 13 lipca 2018

Gazpacho chłodnik z ogórkiem i miętą


2 świeże ogórki
kubek jogurtu naturalnego 400 ml lub zsiadłe mleko
1 łyżka tartego chrzanu ( może być ze słoika)
kilka listków mięty
natka z pietruszki
pół pęczka koperku
ząbek czosnku
kilka kostek pokruszonego lodu
sól, pieprz

Przygotowanie:



1. Ogórki obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach



2. Odcedź na sitku.



3. Włóż warzywa do blendera i zmiksuj, dodawaj powoli 400 ml jogurtu ( nie musi być gęsty).



4 Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku i chrzan, listki mięty, sól i pieprz i dalej miksuj.



5. Dodaj pokruszony lód.



6. Gazpacho udekoruj i polej olejem np. z awokado




3 komentarze:

  1. Z chęcią zjadłabym taki chłodnik!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ładnie podany; lubie takie miętowe dodatki

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy miks smaków :) Nie jadłyśmy jeszcze takiej wersji ;)

    OdpowiedzUsuń