Dziś przedstawiam coś bardzo pożywnego. Pyszny gulasz z karkówką i cukinią, z dodatkiem pieczarek i fasolki szparagowej zapewni nasycenie na bardzo długo. Co więcej, jest bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu. Czego chcieć więcej! Jeżeli lubisz takie gulaszowe pyszności, zapraszam po więcej na bloga. Podałam je z absolutnie przepysznym makaronem ze śmietanką i grzybami i pasował cudownie. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Gulasz z karkówką i cukinią
(4 porcje)
Składniki:
- 600 g karkówki wieprzowej pokrojonej w grubą kostkę
- 1 mała cukinia pokrojona w kostkę
- 250 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
- 100 g fasolki szparagowej, pokrojonej na 2 cm kawałki
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 ml passaty pomidorowej
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 liść laurowy
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- po 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, majeranku, rozmarynu i słodkiej papryki
- cukier, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na dużym ogniu, na odrobinie oleju obsmaż mięso z każdej strony do zarumienienia i przełóż na talerz.
- Do tej samej patelni dodaj cebulę, cukinię, fasolkę i pieczarki i podsmażaj przez 3 minuty. Następnie dodaj czosnek, podsmaż przez chwilę i wmieszaj mięso.
- Dodaj bulion, passatę, liść laurowy i wszystkie przyprawy, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 40 minut.
- Na koniec dodaj koncentrat, gotuj jeszcze przez chwilę i dopraw cukrem, solą i pieprzem do smaku i podawaj!
Smacznego!
English version
Pork and zucchini stew
(4 servings)
Ingredients:
- 600 g pork neck cut into bite size pieces
- 1 small zucchini, diced
- 250 g mushrooms, quartered
- 100 g green beans, trimmed and cut into 2 cm pieces
- 1 onion, diced
- 2 large cloves of garlic, finely chopped
- 2 tablespoons tomato paste
- 200 ml of tomato passata
- 1 cup of chicken stock
- 1 dried bay leaf
- 2-3 grains of all spice berries
- 1/2 a teaspoon of dried thyme, marjoram, rosemary and ground paprika
- sugar, salt and pepper to taste
Preparation:
- Heat a large and deep pan over high heat, add pork and cook until browned and transfer to a plate.
- Add onion, zucchini, beans and mushrooms and cook for 3 minutes. Then add the garlic, cook for a minute and stir in the meat.
- Add stock, passata, bay leaf and the rest of spices, mix and cook on low heat for 40 minutes.
- Finally, add the tomato paste, cook for a minute and season with sugar, salt and pepper to taste and serve!
Enjoy!
Mariusz Jarzyński says
Mniam! Pysznie wygląda. Muszę spróbować tego przepisu.
Marta Dąbrowska says
Aż zgłodniałam! Wygląda naprawdę pysznie. Chętnie spróbuje takiego dania w najbliższym czasie.