Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Pieczarki z grilla

Pieczarki z grilla

Wspólne grillowanie to wielka przyjemność.. Aby było naprawdę super, polecam przygotować pieczarki faszerowane na grilla. To bardzo proste do zrobienia danie bez mięsa. A jak pachną.. gorąco polecam ten przepis!

Bardzo dobra jest również cukinia z grilla z serem halloumi oraz uniwersalna sałatka na grilla

Czas przygotowania: 20 minut
Czas grillowania: 12 minut
Liczba porcji: 5 dużych pieczarek

Kaloryczność kcal: 290 w 1 pieczarce
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki na pieczarki

  • 400 g dużych pieczarek - 5 sztuk
  • 5 łyżeczek oleju
  • po pół płaskiej łyżeczki soli i słodkiej papryki

Składniki na farsz do pieczarek

  • 200 g sera gorgonzola
  • 2 łyżki oliwy
  • pęczek natki pietruszki
  • pół czerwonej papryki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • płaska łyżeczka soli

Bardzo lubię szykować przepisy na grilla. Sam zapach żarzącego się węgla sprawia, że wszyscy domownicy i goście zaczynają się zbierać wokół paleniska, by sprawdzić czy już można coś smacznego zjeść. 

Szykując przepis na pieczarki faszerowane z grilla zależało mi by:
- było to danie z grilla, ale bez mięsa, więc również dla wegetarian
- było szybkie i proste do zrobienia
- można było je serwować bez dzielenia na porcje
- było pyszne również po przestudzeniu

Farsz do pieczarek polecam przygotować sobie wcześniej - przed wyłożeniem kapeluszy pieczarek na grilla. 

Pieczarki z grilla, 1

Pieczarki faszerowane na grilla

Zacznij od przygotowania farszu do pieczarek z grilla. W misce umieść razem: posiekaną natkę pietruszki, ser gorgonzola, oliwę, bardzo drobno posiekaną paprykę oraz sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj. 

Pieczarki z grilla, 2

Pieczarki z grilla, 3

Przygotuj sobie kilka większych pieczarek. Ważne jest, by kapelusze były dość szerokie i równe. Będzie Ci je łatwiej faszerować. Moje pieczarki były już mocno dojrzałe, więc nie zachowały zwartej struktury podczas grillowania. Były jednak tak samo pyszne jak zawsze.
Pieczarki z grilla, 4

Ja pieczarki obieram, szczególnie te duże i mocno dojrzałe. Usuwam również ogonki. W małej miseczce umieść razem 5 łyżeczek ulubionego oleju roślinnego lub oliwy oraz po pół płaskiej łyżeczki soli i słodkiej papryki. Całość zamieszaj. Przy pomocy pędzelka kuchennego wysmaruj od zewnątrz kapelusze. Jeśli masz obrane pieczarki, to będą one bardzo szybko chłonęły olej. Najważniejsze jest dokładne posmarowanie olejem samych brzegów pieczarek.  
Pieczarki z grilla, 5

Pieczarki z grilla, 6

Tak przygotowane kapelusze pieczarek układaj na dobrze rozgrzanym grillu. Najlepiej bezpośrednio na nagrzaną kratkę grilla. Optymalna temperatura nie powinna przekraczać 210 stopni. Najpierw pieczarki ułóż kapeluszem do góry. Bardzo dużo zależy też od tego, jak wysoko nad ogniem/żarem jest umieszczona kratka. Dlatego też zawsze polecam kontrolować stan podpieczenia warzyw. Szykuje się je znacznie szybciej niż mięso, więc polecam dosłownie stać nad grillem. 
Pieczarki z grilla, 7

Po trzech minutach możesz przewrócić je na drugą stronę. Tutaj polecam już użyć długich szczypiec.
Pieczarki z grilla, 8

Na odwrócone kapusze wyłóż przygotowany wcześniej farsz. Polecam użyć dłuższej łyżki.. Uwaga - temperatura nad paleniskiem jest wysoka. Dlatego też możesz najpierw zdjąć pieczarki na chwilę z grilla, by nałożyć na nie farsz i tak przygotowane położyć z powrotem na grillu. 
Pieczarki z grilla, 9

Pieczarki z farszem potrzebują około 8-12 minut, by można je było zdjąć z kratki grilla. Jeśli grillujesz pieczarki w piekarniku, to polecam na koniec włączyć na chwilę opcję grillowania od góry. 
Pieczarki z grilla, 10

Pieczarki z grilla, 11

Smacznego!
Średnia 4.9 / 5 (533 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Pieczarki na grillu

Dania z grilla zawsze smakują wyjątkowo. Pachną opalonym węglem i smakują latem. Jedne z pyszniejszych dań z grilla, ale bez dodatku mięsa? To na pewno będą między innymi pieczarki z grilla z serem! Zapiekane pieczarki i rozpływający się ser - pycha! Duże pieczarki z grilla jest znacznie łatwiej przygotować i "nadziać" farszem, niż takie małe. Na każe przyjęcie w ogrodzie polecam szykować pieczarki z grilla faszerowane. Farsz do pieczarek z grilla możesz sobie przygotować wcześniej. Pieczarki z grilla elektrycznego, węglowego, czy też z domowo piekarnika zawsze smakują wyjątkowo. Bardzo dobre są tez moje szaszłyki z kurczaka, które możesz też zrobić w wersji bez mięsa. Bardzo dobra jest też papryka faszerowana i pieczona w piekarniku. 

Pieczarki z grilla

Pieczarki faszerowane z grilla to jedno z dań bardziej uniwersalnych. Zjedzą je zarówno goście jadający mięso, jak i wegetarianie i osoby rzadziej sięgające po dania z dodatkiem mięsa. Pieczarki z grilla to świetny pomysł na obiad. Zerknij też na inne moje przepisy wegetariańskie oraz domowe desery.