Ciasto czekoladowe z wiśniami czyli Słodki Czwartek odc.156

Zobaczyłam je w Moich Wypiekach i nie mogłam mu się oprzeć. Przecież połączenie wiśni, migdałów i czekolady to połączenie idealne, czyż nie?
Ciasto jest wilgotne, pełne smaku, jedyne zastrzeżenie to to, że się ciut kruszy.
Warto wypróbować ten przepis szczególnie, ze sezon wiśniowy w pełni.


Ciasto czekoladowe z wiśniami

90 g masła
3/4 szkl. drobnego brązowego cukru
1 duże jajko
100 g czekolady gorzkiej 70%, roztopionej i lekko przestudzonej
150 g mąki pszennej
pół szklanki zmielonych migdałów
1/4 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
220 ml kefiru
300 g wiśni

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, jedynie wiśnie mogą być zamrożone.
Do misy miksera wkładamy masło i cukier i ucieramy do powstania jaśniejszej, puszystej masy maślanej.
Dodajemy jajko i cieramy. Wlewamy roztopioną i przestudzoną czekoladę i dalej ucieramy.
 Do ciasta wlewamy kefir, dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i mielone migdały.
Ciasto mieszamy szpatułką tylko do połączenia się składników. Powinno powstać w miarę gęste ciasto.
Blaszkę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto do formy, wyrównujemy. Na górę wykładamy wiśnie.
Ciasto pieczemy w temp. 170 st.C, bez termoobiegu przez około 45  - 50 minut lub dłużej.
Nie pieczemy zbyt długo by nie wysuszyć ciasta.
Wyjmujemy z blaszki i całkowicie studzimy.


Komentarze

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty