środa, 11 lipca 2018

Marokańskie klopsiki

Bardzo popularne w Maroko- klopsiki z dodatkiem kolendry, imbiru, kuminu-akurat moje smaki,więc postanowiłam wypróbować. Wyszły fantastyczne.


SKŁADNIKI:
250-300 g mielonego z drobiu lub wołowiny
garść oliwek ( u mnie czarne)
pęczek natki pietruszki 
ząbek czosnku
Przyprawy: ilośc według upodobań-ale powinno być wyraziście
imbir w proszku (następnm razem dodam świeżego, myślę,że będzie jeszcze lepiej się komponował )
kolendra
kumin
szczypta szafranu
łyżka czerwonej papryki
bulion
sól
pieprz
sok z cytryny
cebula
mąka
ok. 2 łyżek masła

PRZYGOTOWANIE:
Mielone przyprawiamy solą, pieprzem, kuminem, kolendrą, imbirem oraz połową posiekanej natki. Oliwki siekamy, czosnek przepuszczamy przez praskę-również dodajemy do mielonego. Mięso wyrabiamy-ja dodaję 1/4 szklanki zimnej wody i dokładnie wtłaczam w mięso. Następnie robimy niewielkie kulki, które obtaczamy w mące.Na patelni rozgrzewamy masło, obsmażamy klopsiki na złoty kolor, następnie dodajemy pokrojoną w półksiężyce cebulę-dalikatnie mieszamy. Dodajemy szafran, słodką paprykę oraz zalewamy ok. szklanką gorącoego bulionu. Całość gotujemy ok. 15 minut-aż sos się zredukuje, Dodajemy sok z cytryny oraz resztę posiekanej natki. Gotowe. Do podania proponuję kuskus, ryż (może być z tego przepisu https://kopystkapogarach.blogspot.com/2018/07/smazony-szafranowy-ryz.html oraz sałatkę https://kopystkapogarach.blogspot.com/2018/07/saatka-z-zielonego-ogorka-z-kukurydza.html









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz