środa, 11 lipca 2018

sałatka caloroczna do sloikow z ogorka i fasoli szparagowej

Składniki
 foto z telefonu.
  • 2 kg ogórków +2 łyżki soli
  • 2 kg fasolki szparagowej + 1 łyżeczka soli
  • 1 kg cebuli + 1/2 łyżki soli
Zalewa


  • 1/2 szklanki octu jabłkowego tu ,lub szampana -jest delikatniejszy tu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 600- 800 g koncentratu pomidorowego jak ktoś lubi gęściejsze to więcej koncentratu ,ale i przy 600g jest pyszna,daje wiecej ,bo moje dziecko takie lubi

Wykonanie


Ogórki obrać ,pokroić w grubsze plastry,posypać dwiema łyżkami soli, pozostawić na 60 minut . Odcedzić na sicie z nadmiaru wody.
Pokroić obraną cebule w plastry,lekko posolić i pozostawić na 60 minut,a następnie odcedzić na sicie z soku.
Fasolkę umyć, gotować na parze lekko posolona al dente( około 20-25 minut od zagotowania wody) . Gotową pokroić na 2-3 cm kawałki , ostudzić .
Zagotować składniki zalewy do rozpuszczenia cukru.
Wszystkie gotowe warzywa połączyć ze sobą ,wymieszać i zalać gorącą zalewą .
Pasteryzować 15-20 minut.:))
Sałatka jest pyszna ,u mnie biorą jako dodatek do drugiego śniadania, do obiadu .Znika szybkoooo:))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com