lipca 11, 2018

JAK ZROBIĆ HUMMUS Z BOBU? ARABSKA KUCHNIA PEŁNA SMAKU!



HUMMUS Z BOBU!


Idealna pasta na kanapkę. Sezon na bób pomału się kończy więc warto korzystać póki jeszcze jest. Jak już dobrze wiecie bo pisałam o tym nie raz, hummus - w języku arabskim oznacza ciecierzyca. Dlatego wszelakie pasty z warzyw nie powinny być nazywane hummusem, ale akurat hummus z bobu jest to znane danie arabskie. Dlatego tak też go nazywam. Pasta jest przepyszna, kremowa i gładka, polecam Wam serdecznie!






SKŁADNIKI:


- 500  g ugotowanego i obranego ze skórki bobu
- 2 łyżki pasty sezamowej tahini
- sok z 1 cytryny
- 1-2 ząbki czosnku do smaku
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- przyprawa zatar ( do kupienia na stoiskach z kuchniami świata itp.)
- 1 łyżeczka sumaku
- 1 łyżka sezamu
- 1/5 szklanki wody


WYKONANIE;

Bób, wodę, czosnek, tahini i oliwę umieść w blenderze zmiksuj na gładką masę, gdyby była za gesta dodaj wody. Dodaj przyprawy i sok z cytryny, zmiksuj i dopraw do smaku solą.
Całość włóż do lodówki na minimum 2 - 3 godziny aby smaki się przegryzły.
Hummus przełóż do miseczek, zrób wgłębienie, posyp przyprawami tj. sumak czy sezam, polej oliwą, jemy z bagietką, chlebkiem pita czy dowolnym pieczywem. Idealny również do pieczonych warzyw!

Smacznego!




wypróbuj też: 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI