2018/07/09

Pieczone warzywa

Z sezonu na cukinię korzystam jak tylko to możliwe. Nie mam własnego ogródka, ale na szczęście w sklepie dostępne są piękne cukinie żółte oraz zielone. Zawsze wybieram cukinie nieduże, o błyszczącej skórce, bo wiem, że te są najsmaczniejsze i mają najmniej ziarenek. 

Dzisiaj na obiad przygotowałam pieczone warzywa, a konkretnie cukinie kolorowe, ziemniaczki i czosnek. Całość podałam z posiekaną natką z pietruszki i płatkami migdałów! Bardzo kolorowy, letni obiad lub dodatek np. do ryb, mięsa i dań z grilla. 






Pieczone warzywa / 2 porcje

Składniki:
  • 1/2 żółtej, średniej wielkości cukinii
  • 1/2 zielonej, średniej wielkości cukinii
  • kilka młodych, małych ziemniaków
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 łyżki płatków migdałów
  • 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • sól do smaku
  • oliwa z oliwek do skropienia warzyw


Przygotowanie:
  • Warzywa dokładnie myjemy.
  • Osuszamy.
  • Cukinie przekrawamy wzdłuż na ćwiartki, a następnie kroimy w słupki.
  • Ziemniaki kroimy na ćwiartki.
  • Do naczynia żaroodpornego wkładamy ziemniaki oraz cukinie.
  • Dodajemy suszone oregano oraz sól do smaku.
  • Całość skrapiamy oliwą z oliwek.
  • Ząbki czosnku w łupinkach dzielimy na mniejsze kawałki i układamy pomiędzy warzywami.
  • Mieszamy całość.
  • Warzywa pieczemy w temp. 180 st. C aż ziemniaki będą miękkie.
  • Podajemy posypane płatkami migdałów i posiekaną natką z pietruszki.
  • Ziemniaki przed pieczeniem można podgotować. Później wystarczy już odcedzić i dodać do cukinii. To skróci czas przygotowania dania.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz