Ariana | Blogger | X X X X
  • poniedziałek, 9 lipca 2018

    Pasztet z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami



    Dzisiejszy wpis do efekt kolejnego spotkania w kuchni baccaro w ramach Restaurant Week. Tym razem warsztaty poprowadził Kamil Skrok szef kuchni Filharmonia smaku wraz z Jakubem Włodarczykiem. Filharmonia smaku to restauracja znana z pięknych precyzyjnych dań i tego też nie zabrakło na naszych warsztatach. Kamil uczył nas jak komponować piękne talerze.
    W przytulnym studiu Baccaro na kilka dobrych godzin oddaliśmy się wspólnemu gotowaniu...poniżej przepis na pyszny i zdrowy pasztet z czerwonej soczewicy




    czerwona soczewica - 250 g
    ziele angielskie - 4 szt.
    liść laurowy - 2 szt.
    sól, pieprz
    cebula - 120 g
    czosnek - 3 ząbki
    marchew - 150 g
    pietruszka korzeń - 60 g
    seler korzeń - 60 g
    jaja - 3 szt
    suszone pomidory - 160 g
    koncentrat pomidorowy - 3 łyżki

    Etap I
    Soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą. gotuj do całkowitej miękkości z dodatkiem roztartego ziela angielskiego, liścia laurowego i szczypty soli.

    Etap II
    Cebulę pokrój w kostkę, warzywa zetrzyj na grubych oczkach.
    Na maśle z jedną łyżką oleju podsmaż cebulę oraz drobno pokrojony czosnek, następnie dodaj tarte warzywa podsmażaj chwilę dodaj koncentrat pomidorowy zasmażaj przez 5 minut.

    Etap III
    Ugotowaną, odcedzoną soczewicę połącz z warzywami, całość duś jeszcze przez kilka minut.

    Etap IV
    Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pozostaw do przesuszenia, następnie dodaj jaja, suszone pomidory pokrojone w paseczki suszone, wymieszaj.

    Etap V
    Masę przełóż do foremki wyłożonej pergaminem i piecz w temperaturze 170 stopni przez 30-40 minut.