wtorek, 10 lipca 2018

Domowy dżem z czarnej porzeczki.

Nie od dziś wiadomo, że domowy dżem jest najlepszy. Warto w sezonie poświęcić trochę czasu i taki przygotować. Można go potem podać do naleśników, użyć do ciast czy tak po prostu zjeść z bułką na śniadanie. Dodam, że dżem z czarnej porzeczki jest wyjątkowo pyszny i pachnący. Polecam. Zróbcie koniecznie :)






Składniki:
 1 kg czarnej porzeczki
 1 kg cukru


Wykonanie:

1. Owoce oczyszczamy, myjemy i dokładnie osączamy z wody. Następnie przekładamy je do garnka.

2. Do porzeczek wsypujemy cukier i rozgniatamy tłuczkiem ( do ziemniaków ). Tak przygotowane owoce gotujemy na małym ogniu często mieszając do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Dżem powinien być gęsty i lśniący.

3. Gotowy, gorący dżem przekładamy do suchych, wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Gotowe słoiczki studzimy i przenosimy do spiżarni. Przed studzeniem można je odwrócić do góry dnem lub przykryć grubym ręcznikiem.

4. Smacznego życzę.

Rady:
Dżem gotowałam godzinę.
Z przepisu wyszło mi 6 słoiczków po około 200 ml każdy.

4 komentarze:

  1. Robiłam w tamtym roku, wyszło mi ze dwa słoiczki dosłownie i nie publikowałam, ale naprawdę fajny i przydatny jest ten dżemik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny dżemik :) Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń