Sałatka z dressingiem miodowo-musztardowym
Polecam przepis na expresową sałatkę z czerwoną cebulą i pomidorkami koktajlowymi.
Całość polana jest dressingiem miodowo-musztardowym, który stanowi świetną i zdrową alternatywę dla majonezu.
Składniki na 3-4 porcje:
1 opakowanie mix sałat
1 czerwona cebula (średnia)
ok. 15 szt. pomidorków koktajlowych lub cherry
kilka listków bazylii
składniki na dressing:
2 łyżki musztardy
2 łyżki miodu
2 łyżki oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
pieprz kolorowy
Przygotowanie:
Sałatę wkładamy do miski (lub dzielimy od razu na 4 osobne miseczki).
Cebulę kroimy w krążki a pomidorki przekrawamy na połówki - wrzucamy do sałaty.
Składniki na dressing wlewamy do kubka i mieszamy.
Sosem zalewamy sałatkę, delikatnie mieszamy, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Ps. Do sałatki można dodać czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę.
Doskonale pasuje do mięs z grilla.
Komentarze
Prześlij komentarz