Sałatka z dressingiem miodowo-musztardowym


Polecam przepis na expresową sałatkę z czerwoną cebulą i pomidorkami koktajlowymi.
Całość polana jest dressingiem miodowo-musztardowym, który stanowi świetną i zdrową alternatywę dla majonezu.



Składniki na 3-4 porcje:

1 opakowanie mix sałat
1 czerwona cebula (średnia)
ok. 15 szt. pomidorków koktajlowych lub cherry
kilka listków bazylii

składniki na dressing:

2 łyżki musztardy
2 łyżki miodu
2 łyżki oliwy
2 łyżki octu balsamicznego

pieprz kolorowy

Przygotowanie:

Sałatę wkładamy do miski (lub dzielimy od razu na 4 osobne miseczki).

Cebulę kroimy w krążki a pomidorki przekrawamy na połówki - wrzucamy do sałaty.

Składniki na dressing wlewamy do kubka i mieszamy.

Sosem zalewamy sałatkę, delikatnie mieszamy, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

Ps. Do sałatki można dodać czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę.
      Doskonale pasuje do mięs z grilla.


Komentarze

Popularne posty