czwartek, 15 marca 2018

Walka: Bogusław vs kurczak curry

Na wstępie tego posta pragniemy Wam wszystkim bardzo serdecznie podziękować za tak niesamowity odzew i lawinę ciepłych słów, które od wczoraj do nas docierają. Daliście nam olbrzymiego "kopa" i utwierdziliście w tym, że to co robimy ma sens i to nie tylko dla nas. Gosia na wieść o naszym małym sukcesie rzekła Ja nie moge, co tu się dzieje. Ten komentarz jest jak najbardziej w punkt i wyraża nasze ogromne zaskoczenie.
DZIĘKUJEMY



❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤

Dziś od rana w kuchni było gorąco, ale i aromatycznie. Razem z Bogusławem toczyliśmy walkę, w której do pokonania był mocny zawodnik- kurczak curry. Czas również nie był naszym sprzymierzeńcem, mieliśmy wrażenie, że robi nam psikusa i celowo za szybko płynie. Mimo to godnie przyjęliśmy wyzwanie, założyliśmy fartuchy i z podniesioną głową zabraliśmy się do pracy, a puste talerze były oznaką, że daliśmy radę! Efekty i przepis znajdziecie poniżej.

Kurczak curry z pieczonymi ziemniaczkami i sosem czosnkowym
(Dokładnej ilości i proporcji nie podamy, gotujemy na "smak" i na "oko")


Kurczak: 
Pierś z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Następnie kroimy w małą kostkę, przyprawiamy przyprawą curry, dodajemy koncentrat pomidorowy, wegetę, sproszkowaną słodką paprykę oraz odrobinę oleju. Całość mieszamy i wrzucamy na rozgrzany olej.

Pieczone ziemniaki:
Ziemniaki obieramy i przez 5minut gotujemy w osolonej wodzie. Po podgotowaniu wykładamy na wysmarowaną olejem blachę, posypujemy pokrojoną w piórka cebulkę, przyprawiamy pieprzem oraz wegetą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na pół godziny. Po upływie tego czasu wyciągamy, mieszamy i wkładamy na kolejne 15minut.

Sos czosnkowy:
Czosnek zetrzeć na tarce, posypać odrobiną cukru by puścił sok. Dalej dodajemy do niego jogurt typu greckiego i majonez. Mieszamy, przyprawiamy solą oraz pieprzem ziołowym.
SMACZNEGO,
Boguś i Paula

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz