czwartek, 29 marca 2018

Mus na ciacho! ( kruszon z powidłami śliwkowymi/ musem jabłkowym)

Witajcie!
Tak jak wcześniej obiecaliśmy kolejny post przygotowaliśmy specjalnie dla spragnionych cukru łasuchów. Wszędzie królują babki, mazurki, serniki, ale my chcemy zabrać Was w niezwykłą podróż prosto do lat dzieciństwa! Kto pamięta smak musu jabłkowego w wykonaniu mamy czy babci? I ten zapach cynamonu, który unosił nas co najmniej metr nad niebem... A smak kruszona z pysznymi powidłami, które godzinami wysmażały się na piecyku, kusząc aromatem każdego przechodnia? TO TERAZ UWAŻAJCIE! Specjalnie dla Was- domowy kruszon w dwóch wariantach smakowych! A towarzyszyć mu będą mus jabłkowo-cynamonowy oraz powidła śliwkowe. Jesteście gotowi?

Kruszon z musem jabłkowym/powidłami śliwkowymi

Składniki na jedną porcję:
  • 1,5 kostki margaryny
  • 4,5 szklanki mąki
  • 8 jaj
  • olejek migdałowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • Powidła/mus jabłkowy
  • 1,5 szklanki cukru do białek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Margarynę, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, olejek migdałowy zagniatamy tworząc jednolite ciasto.

Ciasto dzielimy na 3 części, dwie jasne, a do trzeciej dodajemy kakao i wyrabiamy. Spód blachy wykładamy jasnym ciastem, następnie smarujemy powidłami lub musem jabłkowym. Dalej kruszymy ciemniejsze ciasto, wykładamy na nie wcześniej ubite na sztywno białka z cukrem i znów kruszymy, ale tym razem jasne. Wkładamy na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180°C.















Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem, ogranicza nas tylko wyobraźnia. I tym słodkim akcentem chcemy Wam również życzyć zdrowych, radosnych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych. 

Pozdrawiamy,
Sławek, Sebastian, Gosia, Paula

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz