środa, 4 lipca 2018

Jabłka w cieście naleśnikowym

Dzień dobry!
Jak mija Wam początek wakacji? Wielu z Was pewnie już leniuchuje na urlopie, ale zepewnie i część, tak jak my dzielnie pracuje w pocie czoła.
Dziś chcemy pokazać naszym drogim czytelnikom nasze ostatnie odkrycie, w którym główna rolę grają niedoceniane jabłka. Danie może być wspaniałą odmianą na śniadanie, jak również na obiad. ZAPRASZAMY!



Jabłka w cieście naleśnikowym

Ciasto naleśnikowe:
  • 1 szklanki mąki pszennej tortowej – ok. 150g
  • 2/5 szklanki mleka – ok 100ml
  • 1/5 szklanki wody – ok. 50ml
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto Gosia połączyła za pomocą miksera. Następnie wraz ze Sławkiem obrali jabłka, które zostały zaś pokrojone w grube plastry. Jabłka można delikatnie skropić sokiem z cytryny aby nie ciemniały. Pokrojone Sławek moczył w cieście, po czym lądowały na rozgrzany olej. Całość posypaliśmy cukrem pudrem, można również cynamonem.





SMACZNEGO!

Pozdrawiamy,
Gosia, Sławek, Paula

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz