Przejdź do głównej zawartości

Dlaczego Pomidor? / Why Tomato?

To pytanie automatycznie nasuwa się, gdy wchodzisz na mojego bloga i widzisz baner na stronie. Dlaczego akurat pomidor, a nie marchewka czy czosnek. Blog ma dotyczyć wszelkiego rodzaju projektów ze smakiem. Uważam, że pomidor posiada cechy dobrego smaku. Pomidory są warzywami, które dobrze wpływają na naszą skórę i są bardzo smaczne. Drugim powodem jest zabawa z dzieciństwa pod nazwą "Pomidor". Każdy ją zna i się w nią bawił. Ja bardzo lubiłam tą grę. Gra ta pozwalała na ćwiczenie opanowania i mimiki twarzy. Dlatego jak zaczęłam się zastanawiać nad blogiem i jego wyglądem myślałam o prostocie i doskonałości. Obydwie te cechy zawiera pomidor, niby zwykłe warzywo. Jedną z ważnych rzeczy jest treść umieszczana na blogu, ale też jej baner. Chciałam pokazać prostotę, spójność i ideał w jednej rzeczy. Odpowiedź na pytanie "dlaczego pomidor?" jest prosta. Po prostu "Pomidor!".

*****

This question arises automatically, when you go to my blog and see a banner on the page. Why tomato, it isn't a carrot or garlic. Blog is intended to refer to all kinds of projects with taste. I think that a tomato has features of good taste. Tomatoes are vegetables, which are good for our skin and they're very tasty. Second reason is childhood play under the name "Tomato". Everyone knows this play and they are playing this game. Really, I like this game. This game allows to practice self-control and face expressions. That's why, when I started to wonder about my blog and its appearance, I thought about simplicity and perfection. Tomato includes both of these features, he's kind of ordinary vegetable. One important thing, it's the content placed on the blog, but also its banner. I wanted to show the simplicity, consistency and ideality in one thing. The answer is simple for the question "why tomato?". Just "Tomato".

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Placki serowe z musem brzoskwiniowym / Cheese pancakes with peach mousse

Składniki / Ingredients:   1 jajko / 1 egg 2 łyżki jogurtu naturalnego / 2 tablespoons natural yoghurt 6 łyżek mąki pszennej / 6 tablespoons flour 1 łyżeczka skórki z cytryny / 1 teaspoon lemon peel 24 g cukru waniliowego / 24 g vanilla sugar 250g twarogu w kostce / 250g cottage cheese in cubes kilka kropli aromatu waniliowego i śmietankowego / a few drops of vanilla and cream aroma  mus brzoskwiniowy / peach mousse prażone migdały / roasted almonds

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan