Makaron z cukinią, pomidorem i fasolką – idealny na upał

Makaron z cukinią
 

Uch – jak gorąco! Puff – jak gorąco! W takie upały nikomu nie chce się gotować, a co dopiero jeść… W takiej sytuacji polecam makaron z cukinią, pomidorem i fasolką, który idealnie nasyci w upalne dni.

Uwielbiam połączenie fasolki szparagowej z pomidorami. Dla mnie kwintesencją lata jest kiedy pomidory są cudownie dojrzałe i pachnące słońcem, cukinia miękka i słodka, a fasolka rozpływająca się w ustach… Do tego garść makaronu, najlepiej pełnoziarnistego, i mamy lekkie a zarazem sycące danie, które bez problemu można zabrać ze sobą do pracy/szkoły/w podróż. Pamiętajcie, że makaron warto przygotować na półtwardo – zmięknie on jeszcze pod wpływem sosu.

To nie pierwszy raz kiedy wykorzystuję połączenie cukinii i pomidorów, już wcześniej proponowałam Spaghetti z cukinii – wersja mięsna à la bolognese, wiem jednak że w 30-stopniowe upały częściej ma się ochotę na bezmięsne, wegetariańskie dania. Dodajmy jeszcze orzeźwiającą, świeżą bazylię, no i jesteśmy w domu. 🙂

Ale wiecie co jest najlepsze? Danie jest tak szybkie w przygotowaniu, że nie zgrzejemy się w gorącej kuchni. 🙂 Zobaczcie sami!

TrudnośćPoczątkującyCzas przygotowania8 min.Czas gotowania12 min.Całkowity czas20 min.

USTAW TIMER

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE)
 ½ średniej wielkości cukinii
 1 szklanka makaronu
 2 duże pomidory
 150 g fasolki szparagowej
 2 łyżki masła
 świeża bazylia
 sól, pieprz, cukier (najlepiej brązowy)

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Ugotuj makaron al dente oraz fasolkę zgodnie z instrukcją na opanowaniu. Jeśli używasz świeżej fasolki - dokładnie ją umyj i odkrój końcówki (pamiętaj aby do fasolki dodać łyżkę cukru, najlepiej brązowego).

2

Cukinię obierz, pokrój na paseczki i podduś w wodzie po fasolce.

3

W międzyczasie sparz pomidory, obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę w misce, tak żeby zatrzymać sok. Obficie posól i popieprz.

4

Do dużego garnka dodaj ugotowaną fasolkę, pomidory wraz z sokiem, makaron, cukinię oraz dwie garście pokrojonych liści świeżej bazylii. Wymieszaj wszystko i dodaj masło.

5

Tak przygotowane danie podgrzewaj na małym ogniu, wciąż mieszając składniki, aż masło się rozpuści. Smacznego!

Składniki

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE)
 ½ średniej wielkości cukinii
 1 szklanka makaronu
 2 duże pomidory
 150 g fasolki szparagowej
 2 łyżki masła
 świeża bazylia
 sól, pieprz, cukier (najlepiej brązowy)

Przygotowanie

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Ugotuj makaron al dente oraz fasolkę zgodnie z instrukcją na opanowaniu. Jeśli używasz świeżej fasolki - dokładnie ją umyj i odkrój końcówki (pamiętaj aby do fasolki dodać łyżkę cukru, najlepiej brązowego).

2

Cukinię obierz, pokrój na paseczki i podduś w wodzie po fasolce.

3

W międzyczasie sparz pomidory, obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę w misce, tak żeby zatrzymać sok. Obficie posól i popieprz.

4

Do dużego garnka dodaj ugotowaną fasolkę, pomidory wraz z sokiem, makaron, cukinię oraz dwie garście pokrojonych liści świeżej bazylii. Wymieszaj wszystko i dodaj masło.

5

Tak przygotowane danie podgrzewaj na małym ogniu, wciąż mieszając składniki, aż masło się rozpuści. Smacznego!

Makaron z cukinią, pomidorem i fasolką – idealny na upał

Makaron z cukinią

 

Makaron z cukinią

3 thoughts on “Makaron z cukinią, pomidorem i fasolką – idealny na upał

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *