poniedziałek, 9 lipca 2018

Zapiekanka pasterska


  Jakiś czas temu oglądaliśmy program kulinarny, w którym Jamie Oliver  przygotowywał zapiekankę pasterską. Danie wyglądało tak apetycznie, że postanowiłam w miarę swoich możliwości i dostępnych składników je odtworzyć. Zamiast jagnięciny użyłam karkówki wieprzowej, a do farszu dodałam tak jak Jamie marchewkę i groszek, ponadto udusiłam to wszystko w passacie pomidorowej. Warstwę ziemniaczaną wymieszałam z żółtym serem oraz tymiankiem i całość zapiekłam. Słuchajcie, wyszła bomba! Wiadomo, nie jest to dietetyczny obiad, ale jest przepyszny :)




Składniki na ok. 4-5 porcji:

Farsz:
  • ok. 1 kg karkówki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 nieduże marchewki
  • 700 g passaty pomidorowej
  • sól, pieprz, suszony tymianek, wędzona słodka papryka w proszku
  • 1 puszka groszku konserwowego (lub mrożonego)
Warstwa ziemniaczana:
  • ok. 1,20 kg ziemniaków
  • ok. 100 g żółtego sera
  • 1 duża łyżka masła
  • kilka łyżek mleka
  • suszony tymianek i świeżo mielony czarny pieprz
  • opcjonalnie: posiekany koperek do posypania zapiekanki


   Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę jak na gulasz, posypać solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać trochę tłuszczu i smażyć, aż płyn wyparuje, a mięso zacznie się złocić. Gdy mięso zacznie się przysmażać dorzucić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 2-3 minutach dodać obraną i pokrojoną w cienkie półplasterki marchewkę. Wymieszać i smażyć kolejne 2-3 minuty. Całość zalać passatą pomidorową, delikatnie posolić, dodać suszony tymianek i paprykę. Wymieszać i dusić bez przykrycia ok. 30-40 minut, aż mięso będzie miękkie a sos zgęstnieje.

  W międzyczasie obrać, pokroić w kostkę  i ugotować w osolonej wodzie ziemniaki. Gdy sos będzie już dochodził ziemniaki utłuc na puree z masłem, mlekiem, pieprzem i tymiankiem. Na koniec dodać żółty ser i dokładnie wymieszać. 

  Do gotowego farszu wsypać groszek, wymieszać. Farsz przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu delikatnie porozkładać warstwę z ziemniaków i sera. Zapiekankę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i zapiekać ok. 40 minut (ostatnie 10-15 minut z termoobiegiem), aż wierzch delikatnie się zarumieni. Podawać na ciepło posypaną posiekanym koperkiem.




7 komentarzy:

  1. ciekawy pomysł :) zrobię gdy będe w domu u rodziców :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Też robię podobną ☺☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale to wygląda... Bosko <3
    Spróbujemy zrobić rodzinnie!
    Dzięki za inspiracje :D

    Zapraszam: www.aloespolska.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie zapiekanki. Pierwszy raz jadłam kilka lat temu u szwagierki w Londynie i od tamtej pory to jedna z moich ulubionych potraw.

    OdpowiedzUsuń
  5. Danie wygląda smakowicie. Świetny pomysł na jutrzejszy obiad. Mam jednak pytanie. Czy farsz znajdujący się na spodzie nie będzie się bardzo rozlatywał przy przekładaniu na talerz.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mieliśmy okazję gości ostatnio w restauracji Jamie Oliver i trzeba przyznać że jedzenie było niepowtarzalne!

    OdpowiedzUsuń