Ciasto Brownie z malinami i nutellą


Mocno czekoladowe ciasto brownie wilgotne w środku z malinami, które redukują nadmiar słodyczy oraz orzechowym posmakiem nutelli.

Składniki:
  • 200 g gorzkiej dobrej czekolady min. 65 % kakao
  • 200 g masła
  • 200 g cukru białego (ok. 3/4 szklanki)
  • 3 jajka
  • 130 g mąki pszennej
  • ok. 100 g malin 
  • 1/2 słoiczka nutelli  


Wykonanie: Masło wraz z czekoladą rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia.

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę i nadal miksując na najniższych obrotach wlewamy naszą roztopioną czekoladę z masłem (ważne aby płyn nie był ciepły).

Do masy przesiewamy mąkę i łączymy ją mieszając szpatułką tak długo aż składniki się połączą.

Blaszkę o wymiarach 24 x 24 wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy nasze płynne ciasto, małą łyżeczką robimy kleksy z nutelli, a na sam koniec układamy oczyszczone maliny.

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160*C i pieczemy przez 35 - 40 minut w zależności od piekarnika, u mnie 35 minut + 10 minut przy wyłączonym piekarniku.

Ciasto powinno być chrupkie lecz wilgotne w środku.






Share:

2 komentarze

  1. Bardzo fajne browni aż narobiłaś mi ochoty.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, na ile stopni nastawić piekarnik? Nie ma tej informacji w tekście A chyba jest dosyć ważna;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :)