Ciasto z masą budyniową i owocami bez pieczenia


Składniki:
(tortownica 24 cm)

  1. Mleko 600 ml
  2. Budyń śmietankowy 2 opakowania. ( użyłam słodzonych, jeśli użyjecie bez cukru należy dosłodzić 3 pełne łyżki cukru)
  3. Biszkopty podłużne 120 g
  4. Masło 50 g ( w temperaturze pokojowej)
  5. Galaretka czerwona 2 opakowania ( użyłam wiśniowej)
  6. Czereśnie 750 g

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:

                                                             Polub mnie na Facebooku
Przygotowanie:

Budynie Wmieszać w 100 ml mleka a pozostałe 500 ml zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczony budyń cały czas mieszając. Po zagotowaniu zdjąć z ognia. Do budyniu dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się masło i połączenia składników. Odstawić do lekkiego przestudzenia.

Tortownicę o wymiarach 24 cm wyłożyć biszkoptami. Masę budyniową przelać do tortownicy, równomiernie rozsmarować i odstawić do lodówki do schłodzenia na ok. 30 min.

W tym czasie galaretki rozpuścić w 2 i 1/2 szklankach wrzącej wody. Odstawić do przestudzenia.
Czereśnie wypestkować.

Na lekko schłodzoną masę budyniową wyłożyć czereśnie i wylać przestudzoną galaretkę.
Całość schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Smacznego!


                Zapraszam na film z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:













8 komentarzy:

  1. Często przygotowuję takie ciasto z tym, że zamiast gotowych biszkoptów, piekę sama biszkopt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co zrobiłam nie tak, jeżeli galaretka mi wsiąknęła? i nie zostało nic na górze? :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może nie stężała wystarczająco? ��

      Usuń
    2. nalana zbyt szybko, powinna być tężejąca

      Usuń
  3. Kiedy otworzyłam tortownicę cały budyń wypłynął :(

    OdpowiedzUsuń