Przepisy na cukinię


Dania, potrawy i przetwory z cukinii

Cukinia to bardzo wdzięczne i smaczne warzywo, które można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Jest tak uniwersalna i neutralna, że sprawdza się naprawdę w wielu potrawach. Faszerowana, w postaci placuszków, zapiekanki, surówki czy nawet dżemu, zawsze smakuje wyśmienicie. Cukinia może być zarówno dominującym składnikiem dania jak i smacznym dodatkiem do potrawy.

W dzisiejszym wpisie polecam Wam  kilka ciekawych pomysłów na wykorzystanie cukinii. Aby zobaczyć cały przepis na wybrane danie należy kliknąć w napis „PRZEPIS TUTAJ” lub w zdjęcie potrawy. Zapraszam 🙂

 

 

 

Cukinia faszerowana mięsem oraz ryżem i zapiekana pod pierzynką z żółtego sera i sosu pomidorowego to ciekawy pomysł na smaczny i szybki obiad lub przystawkę na przyjęcie.

 

Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie oraz soczyste w środku kotleciki z mięsa mielonego z dodatkiem cebuli i cukinii. Warzywa dodają im wspaniały smak i aromat. Takie klopsiki idealnie komponują się w daniu obiadowym z ziemniaczkami i surówką.

Soczyste kotlety idealne do obiadu

 

Bardzo ciekawe danie. Jest pysznie, lekko pikantnie, kolorowo i efektownie. Polecam :))

 

Mocno warzywna, obłędnie pyszna i pięknie kolorowa zapiekanka.

Zapiekanka warzywna

 

Bardzo szybki obiad ale również smaczny i bajecznie kolorowy. Pierś z kurczaka podsmażona z cukinią oraz małymi pomidorkami, wszystko zanurzone w sosie serowym i podane z pysznym makaronem.

 

Cukinia faszerowana i zapiekana z kurczakiem, papryką i serem to świetny pomysł na szybki, efektowny i smaczny obiad!

Szybki obiad z cukinią i mięsem z kurczaka

 

Pyszne placuszki z cukinii i kalarepki z dodatkiem marchewki, które smakują rewelacyjnie zarówno na słodko jak i na słono.

 

Bardzo smaczne danie z mięsnymi kuleczkami i mnóstwem warzyw zapiekane pod pierzynką z sosu pomidorowego.

Gęsta i sycąca potrawa z papryką, cukinią i mięsem mielonym. Można ją podawać z pieczywem jak i z ryżem, makaronem czy ziemniaczkami. Jest to szybkie, smaczne i mega barwne danie.

 

Świetny przepis na kruche i soczyste kotleciki z piersi kurczaka i cukinii. Można je podawać z ziemniaczkami i surówką lub w bułce w formie hamburgerów.

 

  • PIECZEŃ RZYMSKA Z CUKINIĄ W CIEŚCIE FRANCUSKIM PRZEPIS TUTAJ

Jest to rodzaj pieczonego mięsa mielonego, które można spożywać na ciepło jako danie obiadowe, na zimno, a także jako obkład do kanapek. Dzięki dodatkowi z cukinii i ciasta francuskiego pieczeń jest mięciutka i soczysta w środku, a krucha i chrupiąca z zewnątrz, no i posiada ten wspaniały, niepowtarzalny smak.

 

Bardzo smaczne krążki cukinii obtoczone i usmażone w cieście 🙂

Cukinia smażona na patelni

 

Kolorowa sałatka na zimę z cukinią i papryką w roli głównej, w zalewie octowej. Smakuje tak samo rewelacyjnie jak wygląda.

 

Jest to gęsty, przepyszny sos o słodko-kwaśnym smaku w którym wręcz można się zakochać :)) Ketchup idealnie komponuje się z wędlinami, serami, mięsami, pizzą, i pewnie jeszcze wieloma innymi daniami. Jego wykonanie nie jest trudne i w sumie raczej szybkie.

 

Bardzo nietypowy sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii, tym razem wersja na słodko- dżem o lekko cytrynowym posmaku, z galaretką.

Dżem z warzywa

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE