Filet z kurczaka zapiekana z porami

Jeśli nie masz pomysłu na obiad – filet z kurczaka z porami to będzie strzał w dziesiątkę. Przygotowanie trwa zaledwie chwilę, a obiad „robi się sam” w piekarniku. To jest też jedna z moich ulubionych opcji na imprezy, nie muszę stać i pilnować mięsa na patelni czy kroić pełno składników.

Uwielbiam por, bardzo często stosuję go zamiennie ze standardową cebulą, stąd wziął się pomysł na obiad z piersią z kurczaka i z porem właśnie.

Składniki:

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 1 por
  • mała śmietanka 30%
  • zioła do drobiu lub ulubione przyprawy
  • oliwa z oliwek/olej
  • sól, pieprz

Filet z kurczaka z porami – przygotowanie

No to zabieramy się do pracy. Samo przygotowanie trwa dosłownie 5-10 minut!

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Pokrój por w podłużne paski, a filety z kurczaka przekrój wzdłuż, żeby nie były za grube. Wtedy na pewno się przypieką w środku tak jak trzeba.
  3. Posól mięso i przypraw je do smaku.
  4. Rozprowadź olej lub oliwę z oliwek w naczyniu żaroodpornym, następnie ułóż por i na niego pierś z kurczaka. Lekko polej oliwą z oliwek lub olejem.pierś z kurczaka z porami w piekarniku
  5. Piecz pod nakryciem 25 minut.
  6. Dolej śmietankę do pieczonej piersi z kurczaka z porem i piecz kolejne 20-25 minut bez przykrycia.
  7. Gotowe! :)
pierś z kurczaka z porami

Ja najczęściej podaję pierś z kurczaka z porami i z kulkami ziemniaczanymi, ale świetnie pasuje też do tradycyjnych ziemniaków albo pieczywa.


przepis na pierś z kurczaka w piekarniku z porami
Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!