Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Najłatwiejsze ucierane ciasto z owocami

Klasyczne letnie ciasto. Mój ulubiony wypiek. Tradycyjny przepis mający wiele wersji. Najłatwiejsze ucierane ciasto z owocami to prosty sposób na szybki wypiek, a jednocześnie chwila przyjemności. Takie łatwe ciasto z owocami piekła dla mnie już moja babcia i mama. Według mnie najlepsze do tego typu wypieków są owoce dojrzałe np.: jabłka czy gruszki. Jednak nic nie zastąpi prostego ciasta ze śliwkami, ale to już pomysł na kolejny przepis. Polecam!
Składniki:
350 g mąki pszennej(2 szklanki)
200 g dowolnych owoców np.: jagód, wiśni, śliwek czy jabłek
180 g cukru(1 szklanka)
120 g masła
100 ml jogurtu naturalnego
8 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
aromat waniliowy lub cytrynowy
3 jajka
cukier puder do dekoracji
Owoce myjemy, ewentualnie obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze części. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku. Do masy dodajemy przesianą mąką wraz z proszkiem do pieczenia oraz aromat. Do gładkiej masy dodajemy jogurt(temperatura pokojowa) i krótko miksujemy. Masę przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy do pieczenia. Na masie układamy owoce. Ciasto pieczemy około 40-50 minut w 180 stopniach. Studzimy. Możemy posypać cukrem pudrem.
Najłatwiejsze ucierane ciasto z owcami
Najłatweijsze ucierane ciasto z owocami
Smacznego!
Źródło: "Najlepsze domowe ciasta", T. Piliszek, s. 53


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj