Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Oponki z mascarpone

Oponki z mascarpone

Świetny przepis na oponki z serka mascarpone. To bardzo szybkie do usmażenia oponki, które zrobisz z kilku składników i bez potrzeby użycia miksera. Domowe oponki z serka mascarpone są puszyste, rumiane, wilgotne.. 

Serdecznie zapraszam też po oponki bez sera, czyli oponki wiedeńskie.

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 15 oponek średnicy 12 cm

Kaloryczność kcal: 160 w 1 oponce
Dieta: wegetariańska

Składniki

  • opakowanie serka mascarpone - 250 g
  • 3 średnie jajka
  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej - około 270 g
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • saszetka cukru wanilinowego - 16 g
  • łyżeczka rumu lub spirytusu

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kalorie zostały policzone bez uwzględnienia lukru na oponkach.
Serek mascarpone oraz jajka wyjmij wcześniej z lodówki. 
W wersji wegetariańskiej oponki smażymy wyłącznie na oleju roślinnym. 

Dodatkowo do zrobienia oponek: dobrej jakości szeroka patelnia lub garnek z grubym dnem; około 500 ml oleju roślinnego do smażenia np. ryżowy lub rzepakowy; cukier puder do obtoczenia oponek lub domowy lukier cytrynowy; cedzak lub szczypce do przewracania i łowienia oponek; dwie okrągłe wykrawaczki o średnicy 9 cm większa i 2,5 cm mniejsza; 1/4 szklanki mąki do podsypywania; drewniana stolnica; wałek do ciasta.

Domowe oponki z mascarpone to niesamowicie szybki do zrobienia deser. Są przepyszne.. zapraszam po przepis!

Oponki z mascarpone, 1

Oponki z mascarpone

W jednej misce umieść razem serek mascarpone,  1 i 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej, 3 jajka, saszetkę cukru wanilinowego, łyżeczkę proszku do pieczenia oraz łyżeczkę spirytusu. 

Oponki z mascarpone, 2

Wszystko razem wymieszaj. Jeśli masz mikser pod ręką, to możesz go użyć. Wystarczy jednak zwykła łyżka. Ciasto wymieszaj dokładnie. Będzie klejące i gęste. 

Klejące ciasto wyłóż na obficie podsypany mąką czysty blat lub stopnicę.
Oponki z mascarpone, 3

Ciasto posyp mąką również od góry i rozwałkuj na grubość około 7 mm. Wykrawaczką do ciastek o średnicy około 9 cm wycinaj koła (możesz też użyć większej szklanki lub plastikowych foremek do ciastoliny, które bardzo często znajdują się w zestawach dla dzieci. Oczywiście foremki muszą być czyste) Mniejszą wykrawaczką o średnicy około 2.5 cm wycinaj środek.
Oponki z mascarpone, 4

Gotową serię oponek kładź na dobrze nagrzany olej. Oponki będą dość miękkie a ciasto delikatne, więc polecam przekładać je na olej przy pomocy szerokiej szpatułki. Do smażenia oponek z mascarpone używam patelni o średnicy 28 cm i z wysokimi rantami. Wlewam olej na wysokość do 3 cm i czekam aż się dobrze nagrzeje. To bardzo ważne, przy smażeniu oponek z mascarpone.

Aby sprawdzić, czy olej jest wystarczająco nagrzany umieść kawałek ciasta w garnku lub na patelni. Jeśli od razu zaczyna mocno skwierczeć, olej jest gotowy do smażenia. Po około 30 sekundach oponki powinny być już rumiane od spodu. Powinny też urosnąć. Smaż je około minuty zanim przełożysz je na drugą stronę.

Oponki z mascarpone, 5

Przy pomocy szczypiec przewróć je na drugą stronę i smaż około 40-50 sekund. Jeśli oponki za szybko się rumienią zmniejsz moc palnika.  
Oponki z mascarpone, 6

Smażąc kolejne serie szykuj ciasto pod następne oponki. Pamiętaj o podsypywaniu mąką ciasta przed wałkowaniem. Ciasto jest bowiem lepiące. Swoje oponki po wyjęciu z oleju układałam na ręczniku papierowym. 

Gotowe oponki z mascarpone możesz oprószyć cukrem pudrem lub polać cudownym lukrem o smaku świeżej cytryny. Polecam mój przepis na lukier cytrynowy. 

Po wylaniu lukru lub posmarowaniu oponek lukrem z pędzelka kuchennego należy poczekać kilka minut, aż lukier zastygnie na oponkach. Polecam lukrować przestudzone oponki umieszczając je na kratce do studzenia.
Oponki z mascarpone, 7

Oponki z mascarpone najlepiej smakują od razu po usmażeniu. Jeśli nie zostaną one zjedzone tego samego dnia, to należy umieścić je w papierowej torbie i zawinąć w folię. Oponek nie trzymamy w lodówce. 
Oponki z mascarpone, 8

Oponki z mascarpone, 9

Gorąco polecam również mój przepis na pączki w 5 minut z serków waniliowych!

Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (563 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Oponki z mascarpone

Moje ulubione oponki z serkiem mascarpone lukruję zawsze domowym lukrem cytrynowym. Lukier cytrynowy idealnie pasuje do oponek z mascarpone. Domowe, pyszne i super szybkie do zrobienia oponki z dodatkiem serka mascarpone szykuję dosłownie z kilku składników. Oponki z mascarpone smażę na szerokiej patelni, na oleju roślinnym. Aby zrobić oponki z serem mascarpone nie potrzebujesz nawet miksera. Wszystkie składniki można wymieszać łyżką. Zapraszam też po przepis na super oponki drożdżowe

Domowe oponki z serkiem mascarpone

Ciasto oraz gotowe do smażenia oponki przygotujesz w dwadzieścia minut. Bardzo lubię patrzeć na to, jak szybko i cudnie smażą się oponki z mascarpone. Uwielbiam też szybkie pączki oraz oponki serowe - cudowne!