Chłodnik z czarnych jagód

by dietolog
Mój chłodnik z czarnych jagód zasyci, schłodzi, orzeźwi i dostarczy Wam dużo przyjemności w gorące dni. Świetnie sprawdzi się w roli podwieczorku, a nawet zamiast deseru. Przygotowałam go z moich ulubionych leśnych owoców, które obfitują w witaminy, minerały i przeciwutleniacze.

Czarne jagody, borówki czy leśne borówki – jakkolwiek by ich nie nazywać, to jedne z moich ulubionych owoców. Są pyszne, a do tego zawierają całą gamę wartościowych składników odżywczych, przy stosunkowo niewielkiej kaloryczności. Apetyczną barwę zawdzięczają antocyjanom, które należą do grupy przeciwutleniaczy, czyli związków działających przeciwnowotworowo. Biorąc pod uwagę cukrzycę, to jagody są jednymi z owoców, po które diabetyk może sięgać spokojnie, oczywiście w ograniczonych ilościach (mając cukrzycę, najbezpieczniej jest nie jadać więcej niż 300g owoców dziennie, podzielonych na porcje po ok. 100g). Swoją drogą wiedzieliście, że w medycynie ludowej stosowano napar z liści jagód w celu normalizacji stężenia glukozy? Ja wolę jednak owoce i zrobiłam z nich absolutnie obłędny chłodnik. Moi mili, nie będę dłużej przynudzać, zapraszam Was na chłodnik z czarnych jagód.

Składniki na 4 porcje:

600g czarnych jagód (znanych też jako borówki leśne)
2-3 goździki
1l gęstego jogurtu naturalnego o zawartości tłuszczu 3%
2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie może być stewia lub erytrol)
1 łyżka soku z cytryny
40g płatków migdałowych
listki mięty do dekoracji

Jagody opłukać, przełożyć do rondelka, zalać 500ml wody, dodać goździki i doprowadzić do wrzenia. Gotować 2-3 minuty i zdjąć z ognia, ostudzić. Jagody przełożyć do pojemnika blendera i zmiksować na gładki krem (zostawiająć 2-3 łyżki jagód do dekoracji). Krem można przetrzeć przez drobne sitko, żeby był aksamitnie gładki, ale według mnie to strata czasu i energii. Tym bardziej, że przecieranie dodatkowo spowoduje straty błonnika i witamin.

Masę wymieszać z jogurtem naturalnym, doprawić do smaku ksylitolem i sokiem z cytryny. Wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin.

Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni. Schłodzoną zupę rozlać do niewielkich misek, posypać płatkami migdałowymi, udekorować miętą i borówkami.

chłodnik z czarnych jagód

1 porcja to ok. 300kcal, węglowodany: 30g, białko: 15g, tłuszcz: 13g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 3WW i 1,7WBT

SMACZNEGO!

You may also like

Zostaw komentarz