SKŁADNIKI
Babeczki na maślance:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g cukru, najlepiej brązowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią (lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego)
- 3 jajka
- 100 g roztopionego masła
- 250 ml maślanki
- 250 g czarnych malin (lub innych sezonowych owoców)
Kruszonka migdałowa:
- 100 g mielonych migdałów lub mąki migdałowej*
- 50 g cukru, najlepiej trzcinowego
- 50 g zimnego masła
PRZYGOTOWANIE
Babeczki na maślance
- Wszystkie składniki suche wymieszaj ze sobą. Do osobnej miseczki wbij jajka, dodaj roztopione i wystudzone masło oraz wlej maślankę. Roztrzep za pomocą rózgi.
- Mokre składniki wlej do suchych i wymieszaj za pomocą łyżki do połączenia się składników. Wsyp czarne maliny i delikatnie rozprowadź je w cieście (część możesz pozostawić na wierzch).
- Papilotki włóż do foremki na muffiny i wlej po 2 łyżki ciasta do ok. ¾ wysokości foremki. Na wierzchu możesz ułożyć dodatkowo kilka czarnych malin.
Kruszonka migdałowa
- Z podanych składników zagnieć kruszonkę i posyp nią wierzch babeczek.
- Foremkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 25-30 minut do suchego patyczka. Babeczki podawaj po wystudzeniu.
UWAGI
*Jeżeli nie posiadasz mielonych migdałów, z powodzeniem możesz użyć mąki pszennej i dodać łyżeczkę ekstraktu migdałowego lub waniliowego.
4 komentarze
pysznie wyglądają
Dziękuję 😉
PS. Tak też smakują 😀
Wow nigdy nie jadłyśmy czarnych malin <3 Jesteśmy ciekawe ich smaku 😀
Są cudowne. Znacznie słodsze od czerwonych. ?