Sernik z ricotty

Pyszny serniczek na bazie ricotty i mascarpone 馃檪 z dodatkiem polewy z malin to co艣 co koniecznie musicie wypr贸bowa膰. Ciasto jest bardzo szybkie do wykonania i smakuje wy艣mienicie 馃檪

Sk艂adniki:

– ok. 230 g ciasteczek ma艣lanych
– 100 g roztopionego mas艂a
– 250 g serka mascarpone
– 500 g ricotty
–  3 du偶e jajka

– 2 艂y偶ki cukru pudru
– 2 艂y偶ki m膮ki ziemniaczanej
–  cukier wanilinowy
Polewa
– 250 g malin
– 2 艂y偶ki cukru
– 1 艂y偶ka wody
lub
– d偶em malinowy (bez konserwant贸w )

Przygotowanie:

Sk艂adniki wyci膮gn膮c kilka minut wcze艣niej z lod贸wki. Mas艂o rozpu艣ci膰 i ostudzi膰. Ciasteczka dok艂adnie pokruszy膰 i wymiesza膰 z mas艂em.

Maliny wrzuci膰 do garnka doda膰 wode i cukier. Wszystko zagotowa膰, a偶 powstanie sos.

Piekarnik nagrza膰 do temperatury 180 stopni. Przygotowa膰 okr膮g艂膮 form臋 o 艣rednicy 20-24 cm i wy艂o偶y膰 sp贸d ciasteczkami. Wyr贸wna膰 powierzchni臋. Sch艂odzi膰 przez 10-15 minut w lod贸wce. Do wi臋kszego naczynia prze艂o偶y膰 ricotte, mascarpone, wsypa膰 cukier, wbi膰 jajka i doda膰 cukier wanilinowy. Wszystko zmiksowa膰. Na ko艅cu doda膰 dwie 艂y偶ki m膮ki tortowej. Wszystko zmiksowa膰 na jednolit膮 mas臋.

Ca艂o艣c wyla膰 na przygotowany sp贸d. Ciasto wstawi膰 do piekarnika i piec ok. 45 minut na z艂oty kolor.  Nast臋pnie wyci膮gn膮膰, wystudzi膰 pola膰 polew膮 malinow膮* lub d偶emem malinowym bez pestek a nast臋pnie sch艂odzi膰 w lod贸wce przez 2-3 h (najlepiej w艂o偶y膰 na ca艂膮 noc).

*Wskaz贸wka

Je艣li chcemy pozby膰 si臋 pestek z polewy, nale偶y po zagotowaniu przetrze膰 polew臋 przez g臋ste sito.

Print Friendly, PDF & Email