Gnocchi w kremowym sosie ze szpinakiem i boczkiem

Drukuj
05.07.2018   Magda

Patelnia kremowego sosu a w nim zanurzone pyszne gnocchi to pomysł na zachwycający obiad w kilka chwil. A co najlepsze taki sos mimo swojej kremowości, nie jest wcale ciężki, tłusty i gęsty od śmietany – o dziwo śmietany w nim brak. Za to znajdziemy w nim kawałki pomidora, liście szpinaku i chrupiący boczek. Trochę sera też nikomu nie zaszkodzi 🙂

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 600g gotowych gnocchi
  • 100g boczku w cienkich plastrach
  • 2 duże garści szpinaku
  • 2 średnie pomidory
  • 1 duża szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 150ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 100g tartego żółtego sera
  • 3 łyżki kremowego serka śmietankowego
  • sól i pieprz do smaku

Do podania:

  • świeże listki tymianku i oregano – opcjonalnie

 

Przygotowujemy składniki do dania – pomidory myjemy, nacinamy skórkę na krzyż, wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na 5 minut. Po tym czasie wyciągamy i obieramy ze skórki. Kroimy w dużą kostkę. Szalotkę obieramy i drobno siekamy, czosnek obieramy. Szpinak opłukujemy i zostawiamy na sicie do odcieknięcia.

 

Rozgrzewamy olej na patelni i układamy na nim plasterki boczku – smażymy z obu stron na złocisty kolor. Ściągamy na talerz pozostawiając cały tłuszcz na patelni.

 

Na patelnię po smażeniu wrzucamy gnocchi i podsmażamy, aż zaczną się rumienić. Dodajemy szalotki na patelnię i podpiekamy razem z kluchami, aż zmięknie – maksymalnie 5 minut często mieszając. Następnie dodajemy czosnek oraz roztarte w dłoniach zioła i mieszając smażymy przez minutę. Następnie, dodajemy pomidory i szpinak i mieszając, smażymy przez 2 minut.

 

Na patelnię dodajemy bulion, w którym rozprowadzamy kremowy serek. Zmniejszamy ogień do minimum i dusimy pod przykryciem przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy starty ser i mieszamy do rozpuszczenia. Gotowe danie ściągamy z ognia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Danie podajemy gorące, z pokruszonymi kawałkami boczku na wierzchu oraz świeżymi listkami tymianku i oregano.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.