środa, 4 lipca 2018

Kotlety mielone z boczniaków


Lubicie zaskakiwać swoich najbliższych nowymi potrawami? Jeśli tak, to ten przepis jest dla Was idealny.











Składniki

  • 250 g boczniaków
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 jajko
  • 1 bułka
  • mleko
  • 1 cebula
  • bułka tarta
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

    Przygotowanie



    1. Boczniaki gotujemy pół godziny w bulionie warzywnym. Odcedzamy, osuszamy.
      Bułkę moczymy w mleku, mielimy razem z boczniakami (największe oczka).
      Cebulę siekamy, podsmażamy na maśle (1 łyżka) , dodajemy do grzybów.
      Do masy dodajemy żółtko, 2 łyżki bułki tartej, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrabiamy.
      Białko jajka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy, delikatnie łączymy.
      Z masy formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym maśle wymieszanym z olejem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz