W ogrodzie obrodziło w owoce, mam teraz dużo pracy. Tym razem zrobiłam marmoladę z agrestu i czarnej porzeczki. Czarna porzeczka ma tu dominujący smak. 

marmolada z czarnej porzeczki

Taką marmoladę można później do wykorzystania również przy pieczeniu ciast. Marmolada ta jest gęsta i pyszna.

dfżem

Owoce agrestu umyć i oczyścić z szypułek. Natomiast owoce czarnej porzeczki umyć i oderwać od gałązek. Do dużego garnka wrzucić owoce i gotować aż się rozgotują. Cały czas mieszać.

Dodać cukier i gotować jeszcze około 15 minut. Nadmiar wody musi wyparować a marmolada zgęstnieć. Włożyć marmoladę do umytych słoiczków, zakręcić. Pasteryzować 10 minut.

Tak przygotowaną marmoladę można przechowywać w piwnicy nawet 2 lata.

Polecam.