środa, 4 lipca 2018

Odrywany chlebek z ziołami, czosnkiem i serem


  Zrobienie tego chlebka chodziło za mną od wieeeelu miesięcy, ale jakoś nigdy nie było sposobności. Aż w końcu nadszedł jego czas :) Taka wytrawna drożdżówka jest świetna jako dodatek do grilla, czy sałatki, a nawet jako "smakowe" pieczywo do zrobienia kanapki. Mój chlebek jest z koperkiem, bo nie miałam akurat dostępu do natki pietruszki i muszę przyznać, że z natką byłby jeszcze lepszy. Koper ma dość intensywny smak i nie każdemu może podpasować, ale to już zależy od gustu. My swój zjedliśmy ze smakiem :)




Składniki na keksówkę o wym. 12x25 cm:
(Inspiracja: "Gotuję, bo lubię")

 Ciasto:
  • ok. 3 szklanek mąki pszennej
  • 1 opakowanie suchych drożdży (8 g)
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • ok. 250 ml mleka
  • 4 łyżki masła
  • 2 jajka
 Nadzienie:
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 0,5 pęczka koperku ub natki pietruszki (można tez użyć świeżą bazylię)
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • 0,5 szklanki startego żółtego sera

  Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem oraz solą. Dodać rozpuszczone masło, jajka oraz powoli wlewać mleko (na początek 3/4 szklanki) wymieszać i zacząć wyrabiać gładkie i elastyczne ciasto. jeśli będzie za twarde dolać jeszcze mleka, jeśli zbyt klejące dosypać trochę mąki. Po ok. 10 minutach wyrabiania, odłożyć ciasto do miski, przykryć czystą ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoja objętość.

  Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości kilku milimetrów. Wierzch posmarować rozpuszczonym masłem, posypać ziołami i obranym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na koniec posypać startym serem. Ostrym nożem prostokąt pociąć na kwadraty o boku ok. 10-12 cm. Keksówke wyłożyć papierem do pieczenia. Wycięte kwadraty poukładać jeden na drugim (nadzieniem do góry) w wieżę, a tę bokiem włożyć do keksówki. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na bok na ok. 20 minut. Piec ok. 35-40 minut w temperaturze 180 stopni C, aż się zarumieni. Po upieczeniu studzić na kratce.



 

6 komentarzy: