04 lipca

Kotlety jajeczne

Proste kotleciki jajeczne z jajek ugotowanych na twardo ze szczypiorkiem i natką pietruszki. Idealna propozycja na szybki bezmięsny obiad, przekąska na drogę lub dodatek do dania głównego. Możemy serwować je na zimno i na ciepło, z sosem koperkowym lub pieczarkowym. Każda propozycja będzie bardzo dobra.


Składniki na 6-8 małych kotlecików:

5 ugotowanych na twardo jajek
1 jajko surowe
1 łyżka kaszy manny
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
3 łyżki posiekanego szczypioru
sól i pieprz


dodatkowo:
bułka tarta do obtoczenia
olej kokosowy do smażenia




Przygotowanie:
5 jajek gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. Kroimy w dosyć drobną kostkę i wkładamy 
do miski. Dodajemy surowe jajko, sól, pieprz, kaszę mannę, natkę pietruszki i szczypiorek. 
'Dokładnie mieszamy, formujemy kotlety, mocno ugniatając masę.
Przed smażeniem obtaczamy w bułce tartej. Rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy kotlety 
na rumiano, tak jak zwykłe mięsne np.mielone.



13 komentarzy:

  1. Idealne na wycieczkę, wszędzie tam gdzie można zabrać pudełko ;-) zapisuję przepis, bo wart jest , by z niego skorzystać!

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosto i smacznie. Takie przepisy lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak byłam dzieckiem, było to Nasze piątkowe danie! Ojjj dawno ich nie jadłam - musze nadrobić zaległości :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No coś takiego... Ale masz genialny pomysl :) moje dzieciaki lubia jajka wiec i to im zasmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię te kotleciki, są pyszne :) Kto jeszcze nie jadł, niech koniecznie nadrobi zaległości <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Kotlety jajeczne kojarzą mi się z dzieciństwem. Chętnie powrócę do tych smaków bo kotleciki prezentują się wybornie 😁

    OdpowiedzUsuń
  7. Kotlety jajeczne to dziecinstwo. My robilismy bez zieleniny bo siostra nie lubiła szczypiorków, koperków :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam kotlety jajeczne! Robiłam bardzo podobne do Twoich!😉

    OdpowiedzUsuń
  9. O mniam, nasza mama robiła podobne kotleciki :D Zajadałyśmy je z ketchupem :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Kotlety z jajek to chyba już klasyka polskiej kuchni. Są bardzo wdzięcznym daniem i sama się dziwię, ze u mnie ich nie ma ;)))

    OdpowiedzUsuń
  11. Jadłam tylko raz w życiu, przyznaje. Zrobiłam jakiś czas temu i były pyszne. Trochę inaczej wykombinowałam, bo dałam też startą rzodkiewke do środka i pokrojoną parówkę. 😉

    OdpowiedzUsuń
  12. oooQ ja czesto robie podobne bo dzieciaki wrecz uwielbiaja

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger