Placki z młodych ziemniaków z twarożkiem

/ 5

Placki ziemniaczane wszyscy znamy i lubimy, jest to proste i łatwe do zrobienia danie. Najsmaczniejsze są zrobione z młodych ziemniaków, gdyż są chrupiące i nie ciemnieją. Podane z twarożkiem i koperkiem smakują wspaniale.

Placki ziemniaczane z serkiem i koperkiem
Placki z młodych ziemniaków będą chrupiące i delikatne, jeśli zachowamy umiar w ilości dodanej mąki i usmażymy je na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Uważam, że najlepsze placki ziemniaczane wychodzą, gdy smaży się je na smalcu. Jeśli tłuszcz jest dobrze rozgrzany, to placki wcale go dużo nie chłoną. Po usmażeniu nadmiar tłuszczu można dodatkowo osuszyć ręcznikiem papierowym.

Moim ulubionym dodatkiem do placków z młodych ziemniaków jest twarożek z dodatkiem koperku, a niektórzy domownicy jedzą je z gęstą śmietaną. Najlepsze są od razu zdjęte z patelni, wtedy są najbardziej chrupiące. Mam nadzieję, że również lubicie placki ziemniaczane i je robicie.
Placki z ziemniaków z serem i koperkiem

Składniki na placki ziemniaczane:

(na około 16 sztuk)
  • 1,5 kg młodych ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • smalec do smażenia

Twarożek:

  • 150 g sera białego
  • 2 - 3 łyżki jogurtu typu greckiego
  • mała wiązka koperku
  • pieprz i sól do smaku
    *Osoby na diecie bezglutenowej mąkę pszenną powinny zastąpić np. ryżową.

Jak zrobić placki z młodych ziemniaków z twarożkiem?

  1. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odstawić na 5 minut, aby oddzielił się płyn, który częściowo delikatnie zlać (bez odciskania).
  2. Do ziemniaków dodać drobno pokrojoną cebulę, jajko, pieprz i sól, wymieszać. Na dobrze rozgrzanej patelni z tłuszczem usmażyć na próbę jeden placek, jeśli placek zapieka się i nie rozpada, mąki można nie dodawać, w innym przypadku dodać łyżkę mąki. Odradzam dodawanie zbyt dużo mąki, gdyż placki będą twarde i gumowate, a i mogą bardziej chłonąć tłuszcz.
  3. Placki smażyć z obu stron tak, aby były przyrumienione i chrupiące. Placki nie powinny być zbyt grube, gdyż stracą na chrupkości. Najważniejsze, aby tłuszcz był dobrze rozgrzany, a po położeniu na nim placka zbyt szybko go nie przewracać i pozwolić mu się dobrze zapiec. Przed każdym nałożeniem na patelnię placków masę wymieszać, aby była jednolita konsystencja.
  4. Składniki na twarożek dobrze wymieszać widelcem i podawać do jeszcze ciepłych placków.

    Zobacz również: placki ziemniaczane.

Komentarze

  1. Dawno nie jadłam placków ziemniaczanych, teraz będą za mną chodzić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Placuszki z młodych ziemniaków sa najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Placki ziemniaczane i "twaróg z", to także mój ulubiony zestaw :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na takie placuszki mnie namówiłaś :) Zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam placków z twarożkiem, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *