Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Pieczony filet z halibuta

Pieczony filet z halibuta

Wspaniały przepis na pieczone filety z halibuta. To danie jest bardzo proste do zrobienia, a smakuje wyśmienicie. Halibut pieczony z odrobiną masła, pod plastrem pomidora. Świetny pomysł na bardzo zdrowy obiad!

Jeśli lubisz ryby, to powinien Ci się też spodobać łosoś pieczony z sosem beszamelowym

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Liczba porcji: 800 gramów dania

Kaloryczność kcal: 110 w 100 gramach
Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • 2 filety z halibuta - 700 g
  • jeden średni pomidor
  • łyżka masła klarowanego
  • garść natki pietruszki
  • kilka gałązek tymianku
  • pół cytryny do skroplenia upieczonej ryby
  • przyprawy: pół łyżeczki soli oraz pół łyżeczki pieprzu ziołowego lub cytrynowego

Filety z halibuta są fantastyczne do szykowania szybkich, prostych i zdrowych posiłków. Filet to samo "mięso". Kupujesz piękny płat bez skóry, ości, czy ogona. Tutaj nic się nie marnuje.. wszystko nadaje się do zjedzenia. Filety z halibuta wystarczy przepłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i do dzieła..

Pieczony filet z halibuta, 1

Pieczony filet z halibuta

Filety z halibuta przepłucz ostrożnie pod zimną, bieżącą wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Oba filety ułóż obok siebie w naczyniu do zapiekania.

Pieczony filet z halibuta, 2

Halibut ma bardzo szlachetne, białe i dość tłuste mięso. Dlatego też nie ma potrzeby używania dużych ilości tłuszczu do upieczenia tej ryby. Łyżkę masła roztop np. w mikrofalówce i delikatnie wysmaruj nim oba filety od góry. Przyda Ci się pędzelek kuchenny - sylikonowy lub z włosiem.

Porada: Zamiast masła klarowanego można też użyć delikatnej oliwy.
Pieczony filet z halibuta, 3

Oba filety oprósz solą oraz pieprzem ziołowym lub cytrynowym.
Pieczony filet z halibuta, 4

Filety pokryj też grubo siekaną natką pietruszki oraz plastrami obranego pomidora. Na koniec jeszcze gałązki tymianku. Jeśli nie masz świeżego tymianku, to możesz użyć też suszonego. 
Pieczony filet z halibuta, 5

Piekarnik nagrzej do 220 stopni z opcją grzania góra/dół. Formę z filetami z halibuta umieść na środkowej półce w piekarniku. Filety piecz bez przykrycia przez 20 minut. Na koniec możesz włączyć na chwilę opcję grillowania od góry, ale tylko jeśli chcesz lekko podpiec plastry pomidora. 

Upieczone filety z halibuta warto przed podaniem obficie skroplić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. 
Pieczony filet z halibuta, 6

Pieczony filet z halibuta, 7

Pieczone filety z halibuta można zajadać jako samodzielne danie. Świetnie smakują też z ryżem oraz kaszą perłową. Pamiętaj o tym, by przed podaniem usunąć twarde gałązki tymianku. 
Smacznego!
Średnia 4.8 / 5 (1593 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Jak upiec halibuta

Pieczone filety z halibuta są świetne, ponieważ to danie które nie tylko jest pyszne i bardzo zdrowe, ale i błyskawiczne do przygotowania. Filety to kawałek ryby, który nie ma skóry, kręgosłupa, ogona, głowy, ości.. to czyste mięso ryby. Takie filety można smażyć lub piec. Ja bardzo lubię mój prosty przepis na pieczone filety z halibuta. Bez wątpienia najlepiej smakuje halibut pieczony na maśle. Do tego kilka idealnie dobranych ziół oraz warzywo, które piecze się tak samo krótko jak ryba, lub wcale nie wymaga upieczenia.

Pieczony filet z halibuta

Delikatne i super smaczne filety z halibuta pieczone na odrobinie masła z pomidorem i tymiankiem. Do tego odrobina soli oraz świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Sok z cytryny dajemy oczywiście dopiero po upieczeniu ryby. Z czym podać halibuta? Do pieczonego halibuta bardzo pasuje biały ryż oraz kasza perłowa. Rybę można też zjeść na kanapce. Świetnym pomysłem jest też przeniesienie całej zawartości brytfanki do bulionu warzywnego i przygotowanie zupy rybnej. Koniecznie sprawdź moje inne przepisy na dania z rybami. Mój Blog Kulinarny to również skarbnica przepisów na naleśniki, serniki, czy pyszne domowe zupy. Ze smażonych ryb polecam filet z mintaja