Wspaniały, najlepszy na świecie dżem z moreli – bosko smakuje, pięknie się prezentuje.
Dżem z moreli to słońce zamknięte w słoiku.
Koniecznie wypróbujcie go z naleśnikami, tostami francuskimi, grzankami lub np z owsianką albo puddingiem chia.
PRZEPIS NA DŻEM Z MORELI
Składniki na dżem z moreli:
2 kg moreli
1 szkl cukru
Jak zrobić dżem z moreli:
Dojrzałe morele pozbawiamy pestek i kroimy w ćwiartki (nie obieramy!).
Owoce przekładamy do garnka z grubym dnem lub z powłoką ceramiczną, zasypujemy cukrem, zalewamy połową szkl wody (by na początku zanim puszczą sok owoce nie przywarły).
Zaczynamy podsmażać, najpierw pod przykrywką a kiedy morele puszczą sok, odkrywamy garnek i przesmażamy na wolnym ogniu aż dżem zgęstnieje, mieszając co jakiś czas.
Gotowy produkt przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 20 min.
Zobacz też:
Konfitura z wiśni i czerwonej porzeczki