wtorek, 3 lipca 2018

SERNIK JAPOŃSKI Z TRZECH SKŁADNIKÓW

Ten sernik jakiś czas temu był hitem w sieci.
Ja postanowiłam przetestować go dopiero teraz.
Jest prosty w wykonaniu, puszysty i bardzo smaczny.
Z dodatkiem świeżych owoców, komponuje się wręcz idealnie :)

SKŁADNIKI:

160 g białej czekolady
160 g kremowego serka Philadelphia 
4 jajka

do dekoracji świeże owoce (opcjonalnie)

A jak to zrobić:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.
Dodać serek i delikatnie wymieszać.
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka przy pomocy rózgi wymieszać z masą z czekolady.
Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z pozostałymi składnikami.

Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zarówno spód i boki.
Ciasto przelać do formy, owinąć ją od zewnątrz folią aluminiową, postawić na blasze na którą wylać szklankę gorącej wody.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 35-40 minut.
Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim jeszcze sernik na 15 minut.
Po upieczeniu ostudzić i schłodzić, najlepiej przez całą noc.
Udekorować świeżymi owocami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...