Twarogowe kluski z sosem wiśniowym

Drukuj
02.07.2018   Magda

Gdy podałam na obiad takie twarogowe kluchy wszystkich zaskoczyła ich miękkość i delikatność – dodatek bułki tartej sprawia, że rzeczywiście kluski stają się jakby pulchne podczas gotowania, nie są twarde jak te z dodatkiem mąki. Mnie natomiast zaskoczyło prostota wykonania – wszystko można wymieszać widelcem, a po schłodzeniu, ciasto pięknie się formuje i niewiele brudzą ręce. Najlepiej smakują z sezonowymi owocami, ja postawiłam na przepiękne wiśnie – lekko cierpkie, ale soczyste i pachnące. Bardzo smaczna propozycja na letni obiad lub solidny podwieczorek.

Składniki (na 3 porcje):

  • 500g chudego twarogu
  • 100g bułki tartej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Na wiśnie:

  • 500g drylowanych, świeżych wiśni
  • 3 łyżki cukru
  • pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 100ml wody

Dodatkowo do podania:

  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • gęsty jogurt

 

Do miski przekładamy twaróg i rozdrabniamy do widelcem. Dodajemy do niego bułkę tartą, cukier puder, sól i rozkłócone jajko i wszystko razem mieszamy widelcem lub ręką, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na godzinę.

 

W międzyczasie przygotowujemy sos wiśniowy, który możemy podgrzać na chwilę przed podaniem dania. Do rondelka przekładamy wydrylowane wiśnie, dodajemy do nich cukier i stawiamy na średnim ogniu. Gotujemy, od czasu do czasu mieszając, aż wiśnie się rozpadną, a sok z nich delikatnie zgęstnieje. Następnie, mieszamy skrobię z wodą i mieszając wiśnie, wlewamy zawiesinę, aby zagęścić konsystencję sosu. Odstawiamy do chwili podania.

 

Jeśli podajemy kluski z płatkami migdałowymi, płatki prażymy na złocisto na suchej patelni, od czasu do czasu podrzucając. Odstawiamy do chwili podania.

 

Zagotowujemy duży garnek wody. Wodę odrobinę solimy. Ze schłodzonego ciasta formujemy okrągłe kluski – wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Z tej porcji uzyskałam około 40 klusek. Wrzucamy kluski na wrzącą, ale nie mocno gotującą się wodę. Łyżką cedzakową delikatnie mieszamy – jeden, dwa ruchy łyżką, w jednym kierunku, aby ewentualnie odkleić kluski z dna garnka. Kluski są gotowe po 3 minutach od chwili wypłynięcia na wierzch. 

 

Odcedzone kluski podajemy polane ciepłym sosem, posypane prażonymi migdałami oraz z kilkoma kleksami gęstego jogurtu – możemy go dosłodzić, jeśli lubimy bardzo słodkie dania.

 



1 thought on “Twarogowe kluski z sosem wiśniowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.