poniedziałek, lipca 02, 2018

Malinowa pianka z herbatnikami w czekoladzie, czyli malinowe ptasie mleczko z 5 składników






Malinowa pianka to pyszna i szybka propozycja, której nie oprze się żaden dorosły, ani niejedno dziecko.
Jest lekka, puszysta i wprost rozpływa się w ustach.
Mocno malinowa warstwa idealnie komponuje się z czekoladowym akcentem, jaki nadają jej kruche herbatniki.
Pycha!
Koniecznie spróbujcie.
Polecam też truskawkową piankę z 4 składników - klik.

(Forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm)
 Pianka:
300 ml śmietanki 30-36%
  1 galaretka malinowa
3/4 szklanki malin (1 szklanka = 250 ml
Spód:
około 24 okrągłych biszkoptów
 Wierzch:
  około 12-14 herbatników w polewie czekoladowej

Przygotować piankę.
Galaretkę należy rozpuścić w 200 ml gorącej wody, pozostawić do ostudzenia i schłodzić w lodówce (nie może zgęstnieć).
Śmietankę ubić na sztywno i nadal miksując - cienkim strumykiem wlać zimną galaretkę.
Na końcu delikatnie wmieszać odrobinę rozdrobnione maliny.
 Formę wyłożyć papierem do pieczenia/folią spożywczą, a następnie na jej dnie równomiernie ułożyć biszkopty.
Na ciastka przelać malinową masę.
Całość wstawić do lodówki na około 1 godzinę, aby pianka zrobiła się odrobinę sztywna.
Po tym czasie na jej wierzchu równomiernie ułożyć herbatniki w polewie czekoladowej.
Ciasto ponownie schłodzić (najlepiej przez całą noc), ale tym razem do całkowitego stężenia.

2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger