1 lip 2018

Ogórki z chili



Składniki na słoik litrowy:
ogórki
½ papryczki chili
ząbek czosnku
4 łyżki soli


Ogórki myjemy i przekrajamy wzdłuż na 4 części. Przekładamy do miski i zasypujemy solą. Odstawiamy na 6 godzin. 


Po tym czasie wylewamy sok, który puściły ogórki. Na dnie słoika układamy czosnek pokrojony na plasterki. Następnie układamy ciasno ogórki i po kawałku papryczki. 


Zalewamy przestudzoną ale nie zimną zalewą. Pasteryzujemy 5 minut, od momentu zagotowania wody.


Zalewa na 2,5 kg ogórków:
5 szklanek wody
1szklanka octu
5 łyżek cukru
2 łyżki soli

Wszystkie składniki zalewy zagotować i odstawić do przestudzenia.

SMACZNEGO


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz