Dawno nie było u nas typowego zestawu obiadowego. Przedstawiamy Wam nasz najnowszy w nietypowej wersji, ze słodkim akcentem. Polecamy go nie tylko na obiad, ale też na romantyczną kolację. 😉
Składniki na 2 porcje:
- 2 piersi z kurczaka
- 6 średnich umytych ziemniaków w mundurkach (mogą być też bez skórki)
- kulka mozzarelli
- figa
- 2 garście mixu sałat
- pomidor
- tymianek
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
- marynata do mięsa/ sos do sałatki:
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- 6 gałązek tymianku
- 2 ząbki czosnku (drobno pokrojone)
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy marynatę do mięsa/sos do sałatki, łącząc wszystkie składniki. Połowę (3 łyżki), wykorzystujemy jako marynatę do mięsa, resztę zostawiamy do sałatki.
- Miękkie ziemniaki kroimy w ćwiartki, posypujemy je tymiankiem, solą i pieprzem, polewamy oliwą. Dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, a następnie dokładnie wszystko mieszamy. Wykładamy je na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy. Pieczemy w temp. 180 stopni, przez ok. 30 min. Po upływie połowy tego czasu przewracamy je na drugą stronę.
- Figę i mozzarellę kroimy w plastry Wyjmujemy piersi z marynaty i robimy nożem paski na głębokość ok. 1,5 cm. Wkładamy do tych wnęk ser i figę, posypujemy całość na wierzchu solą i pieprzem. Kurczaka smażymy na średnim ogniu, pod przykryciem, przez ok. 10 min. (Po 5 min z każdej strony.)
- Na każdy talerz wykładamy po garść sałaty, pokrojone w kostkę pomidory i wcześniej przygotowany sos. Do tego dokładamy ziemniaki i kurczaka.
Powodzenia! 😀