kalafior_zapiekany

 

 

Proste danie – super obiad lub kolacja – kalafior zapiekany pod serem gorgonzola, z niebieską pleśnią.

Do przygotowania tej zapiekanki użyłam przewracającej mi się po zamrażalce mrożonki kalafiora, lekko go tylko odmroziłam w mikrofalówce by danie piekło się krócej i do przodu. Oczywiście można danie zrobić ze świeżego kalafiora, trzeba go wcześniej ugotować (zobacz poradnik Jak ugotować kalafior).

Kalafior zapiekany z serem smakuje naprawdę super – ser wnosi niepowtarzalny, ciekawy, bogaty smak i odmienia zwykłego kalafiora.

Polecam!

 

PRZEPIS NA KALAFIOR ZAPIEKANY POD SEREM GORGONZOLA

Składniki na kalafiora zapiekanego pod serem gorgonzola:

1 kalafior surowy lub 450g mrożonego

2 pomidory duże lub 150g pomidorków koktajlowych

100-150g sera gorgonzola

200g jogurtu

sól

pieprz

2 łyżki ziaren słonecznika

Jak zrobić kalafior zapiekany pod serem gorgonzola:

Kalafior mrożony rozmrażamy, surowy dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku (zobacz poradnik Jak ugotować kalafior).

Kalafior układamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy kawałki pomidorów.

Kalafiora polewamy jogurtem i posypujemy rozkruszonym serem oraz słonecznikiem, oprószamy solą i pieprzem.

Zapiekamy ok 30 min w 200st.

kalafior_zapiekany